Judetul Arges - obiective turistice Judetul Arges
Judetul Arges, Judete Romania
Situat in partea central-sudica a Romaniei, pe cursul superior al raului Arges, in regiunea Muntenia, judetul Arges este strajuit, la nord, de inalţimile munţilor Fagaras, din Carpaţii Meridionali, care unesc Argesul cu judeţele Sibiu si Brasov. Crestele semeţe ale Masivului Leaota, dealurile din Podisul Getic si o parte din Campia Romana constituie puntea de est cu judeţul Damboviţa. Campia Gavanu-Burdea margineste Argesul, la sud si sud-est, cu judeţele Teleorman si Olt, iar cumpana de ape, dintre raurile Arges si Olt, ii confera vecinatatea, spre vest, cu judeţele Valcea si Olt.Punctul nordic al judetului este localizat in comuna Nucsoara, iar cel sudic in comuna Mirosi. Pe directia est-vest, in punctele extreme, se afla comunele Dragoslavele si Ciomagesti.
Suprafata judetului Arges este de 6826,3 km2, reprezentand 2,9 % din suprafata totala a tarii, ocupand locul 10 ca marime.
Populatia. Potrivit Directiei Judetene de Statistica Arges, la data de 1 iulie 2020, populatia judetului Arges era de 629 989 de locuitori.
Organizarea administrativa. Din punct de vedere administrativ, in judetul Arges exista 102 unitati administrativ - teritoriale. Astfel, judetul Arges cuprinde:
- 3 municipii: Pitesti (municipiu resedinta de judet), Curtea de Arges, Campulung
- 4 orase: Mioveni, Costesti, Topoloveni, stefanesti
- 95 de comune si 576 de sate
Consiliul Judetean Arges coordoneaza activitatea celor 102 unitati administrativ-teritoriale, intre acestea existand rapoarte de colaborare si cooperare.
Relieful. Judetul Arges prezinta un relief variat, cuprinzand majoritatea formelor de relief: munti, dealuri, podisuri, campii, defileuri si chei. Este un relief care coboara in trepte distincte, asemenea unui imens amfiteatru, din inaltul muntilor, de la altitudinea de peste 2500 m, reprezentand crestele cele mai inalte ale Fagarasilor, spre dealurile subcarpatice, podisuri si campie, pana la 160 m in Campia Romana.
Atestat prin dovezi arheologice inca din timpul paleoliticului inferior, judetul Arges isi defineste latura istorica in perioada formarii statelor feudale, aici fiind intemeiate primele capitale ale tarii Romanesti, la Curtea de Arges si Campulung.
Actualul judet Arges cuprinde judetul istoric Arges - atestat documentar la 1423 si judetul Muscel - atestat documentar mai tarziu, in 1536. De-a lungul secolelor, evoluţia generala a zonei Arges-Muscel a fost apropiata ca sens demografic, economic, social, cultural, religios. Cele doua entitaţi sunt definite medieval si redimensionate prin legislaţia din 1864, elaborata pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, avand ţinuturi, plase, comune urbane sau rurale, sate. S-au facut numeroase reorganizari teritoriale de-a lungul timpului, insa Argesul si Muscelul au ramas unite, situaţie care se menţine inclusiv astazi. Dupa 1 ianuarie 2007, judetul Arges face parte, ca sens european, din regiunea Sud - Muntenia, avand sediul la Calarasi.
Atestarea documentara a localitatilor judetului Arges poate fi urmarita inapoi in timp pana in secolul al XIV - lea. Prima localitate atestata documentar in spatiul judetului Muscel este Campulung. Numele orasului, in versiunea latina Longo Campo, este daltuit in piatra pe lespedea funerara de la 1300 a comitetului Laurencius, aflata si astazi in biserica Baratiei campulungene. Urmatoarea localitate atestata documentar este Curtea de Arges, cea dintai resedinta a primilor Basarabi. Dintre asezarile rurale de pe teritoriul judetului Arges, cea mai veche atestare documentara o are satul Badesti (comuna Pietrosani), la 1351 - 1352. intr-un document emis la 20 mai 1388 de cancelaria lui Mircea cel Batran (1388 - 1418), apar pentru prima oara mentionate trei localitati argesene - Pitesti, Calinesti si Cotmeana.
De-a lungul timpului, domnii tarii Romanesti au rezidat prin locuri diferite, insa la Curtea de Arges a fost resedinta celui care a faurit statul medieval tara Romaneasca. Cercetarile arheologice efectuate la Curtea Domneasca de la Arges au reliefat faptul ca aici a fost unicul scaun de domnie peste tara. Concomitent cu Argesul, voievozii romani si-au stabilit o noua resedinta la Campulung, unde, in 1352, a murit Basarab I, iar fiul sau Nicolae Alexandru a fost inmormantat tot aici, in biserica curtii domnesti.
Judetul Arges, loc al descoperirii perpetue a spiritualitatii romanesti, reprezinta o straveche si puternica vatra de istorie, cultura si civilizatie romaneasca, un minunat colt de vatra stramoseasca. O calatorie pe plaiurile argesene ofera turistului roman si strain posibilitatea de a strabate drumuri emblematice pentru tara noastra. Splendoarea crestelor muntilor Fagaras, cu varfurile Moldoveanu si Negoiu, Barajul Vidraru, Transfagarasan, zona Rucar-Dambovicioara, Pestera Dambovicioara, vaile Argesului, Damboviţei, Valsanului si Topologului sunt doar cateva dintre atractiile turistice unice in tara.
Situat intr-o zona de exceptie a tarii noastre, acolo unde se imbina armonios muntele cu dealul, padurea cu campia, judetul Arges duce cu sine, alaturi de o mirifica frumusete naturala, si o incarcatura istorica si culturala de exceptie.
Pe teritoriul judeţului se gasesc 1.018 monumente cultural-istorice, incluse in patrimoniul cultural naţional, care constituie puncte de interes pentru turisti. Vestigiile cu o mare incarcatura istorica si maiestrie arhitecturala sunt numeroase, dintre acestea remarcandu-se: Biserica Domneasca si Manastirea Argesului de la Curtea de Arges, Cetatea Poienari, Cetatea Oratia din Dambovicioara, Mausoleul Mateias din apropierea Campulungului si Ansamblul Feudal Negru Voda, Ruinele castrului roman ,,Jidova". De asemenea, trebuie menţionate Conacul Golestilor, Casa Memoriala "Dinu Lipatti", Vila Bratienilor, precum si numeroasele muzee de pe teritoriul judetului, care pastreaza astazi adevarate dovezi ale identitatii noastre culturale si istorice.
Judeţul Arges deţine si o bogata zestre religioasa. Aici, stau marturie a credintei crestin-ortodoxe numeroase lacasuri de cult, unele cu o vechime impresionanta, o adevarata carte de vizita a acestor meleaguri, bijuterii arhitecturale, locuri de o inegalabila incarcatura spirituala.
Dintre acestea, mentionam cele trei biserici rupestre - Corbii de Piatra, Namaiesti si Cetaţuia Negru-Voda, vechile lacasuri bisericesti medievale din Curtea de Arges (Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, Biserica San-Nicoara, Manastirea Argesului), Manastirea Negru Voda din Campulung Muscel, precum si manastirile Glavacioc, Aninoasa, Valeni, Slanic, Rancaciov, Vierosi, Cotmeana si Manastirea Trivale din Pitesti.