Romania locurilor frumoase

Ansamblul monumental religios Baratia

Ansamblul monumental religios Baratia, Campulung Muscel

Complexul feudal Baratia din Campulung


Ansamblul monumental religios Baratia (sec. XIV), monument istoric de arhitectura de interes national, este situat in centrul municipiului Campulung, fiind compus din trei obiective distincte: Biserica "Sfantul Iacob", Turnul Baratiei si Casa parohiala.
Biserica "Sfantul Iacob" este cea mai veche cladire din ansamblu, fiind interesanta prin prezenta cunoscutei lespezi a Comitelui Laurentiu de Longo Campo, datata in anul 1300, aflata in interior, sub altar.
Lespedea funerara constituie cel mai vechi document epigrafic medieval din tara Romaneasca si, in acelasi timp, prima mentiune scrisa a orasului Campulung. Textul de pe piatra de mormant, scris in limba latina, este urmatorul: "Hic sepultus est comes Laurencius de Longo-Campo, pie memorie, anno Domini MCCC", in traducere: "Aici este inmormantat comitele Laurentiu din Campulung, spre pioasa amintire, in anul Domnului 1300".
Incendiata de turci in anul 1737, Baratia a fost refacuta prin grija egumenului Antoniu Ciobriu in anul 1760, pe structura corului bisericii catolice distruse.
Ansamblul a fost restaurat la inceputul anilor 1960 de catre arhitectul stefan Bals, care a degajat cladirile istorice de constructiile parazitare si a redat nivelul original al pavimentului interior si exterior.

In anii 1963-1965 au fost intreprinse cercetari arheologice, conduse de Dinu V. Rosetti, in legatura cu restaurarea ansamblului Baratiei. Cercetarile au dovedit ca biserica existenta reprezinta corul, ridicat in secolul al XV-lea, in locul fundatiilor corului unui edificiu din a doua jumatate a secolului al XIII-lea, in prelungirea navei acestuia, care a fost mai tarziu daramata.
Sapaturile au scos la lumina fundatiile corului initial si cele ale navei, care au fost puse in valoare prin restaurare.
Un autentic simbol arhitectural al Campulungului medieval, Turnul Baratiei, cum este denumit curent turnul-clopotnita, a fost edificat in 1730, pe amplasamentul unui turn anterior, de plan patrat, avand inaltimea pana la cornisa de 13 m. La sfarsitul secolului al XIX-lea, constructia a fost suprainaltata printr-un etaj cu acoperis piramidal, montandu-se si un orologiu.
Casa parohiala dateaza din secolul al XVII-lea si include, in structura sa, un beci extins la demisol, acoperit cu bolti, iar, la etaj, camere cu bolti decorate in stil gotic si foisor cu arcade sustinut pe coloane masive de caramida. in beci, sunt depozitate piese provenind din biserica initiala: fragmente de lespezi funerare inscriptionate, capiteluri, sculpturi in piatra, iar, in camerele de la etaj, carti ritualice de exceptional interes bibliofil.
Prin lucrarile de restaurare, ansamblul istoric al Baratiei, cu monumentele sale revalorificate, se prezinta in conditiile corespunzatoare vechimii si importantei sale istorice si arhitectonice.
Asezare: Biserica "Sfantul Iacob" Baratia se afla in centrul municipiului Campulung, in capatul Bulevardului, pe strada Negru Voda, 116. Municipiul Campulung este strabatut de soseaua nationala DN73, care leaga Pitestiul de Brasov, aflandu-se la o distanta de 52 km de Pitesti si 84 km de Brasov.

Localizare Ansamblul monumental religios Baratia

Scrie review Ansamblul monumental religios Baratia

Ai vizitat Ansamblul monumental religios Baratia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii