Judetul Maramures - obiective turistice Judetul Maramures
Judetul Maramures, Judete Romania
Judetul Maramures este situat in partea de nord a tarii, fiind delimitat de judetele Satu-Mare, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Suceava, respectiv la nord fiind delimitat de frontiera cu Ucraina.Judetul Maramures este impartit in: 2 municipii, 11 orase si 63 de comune.
Judetul Maramures are o distanta de 160 km intre punctele extreme vest si est si 60 km de la nord la sud.
Suprafata judetului este de 6.304 km2 (2,6% din suprafața tarii). Din aceasta 43% apartine zonelor de munte, 30% - sunt dealuri, podisuri si piemonturi, iar 27% - sunt depresiuni, lunci si terase.
Judetul Maramures are un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic dispus astfel:
- zona montana apartinand Carpatilor Orientali reprezintă 43% (principalele unitati montane sunt: Muntii Rodnei (cei mai inalti), Muntii Maramuresului si lantul vulcanic Ignis-Gutai-Tibles),
- zona colinara (dealuri, podisuri si piemonturi) circa 30%,
- zona joasa (depresiuni, lunci și terase) restul de 27% din suprafața judetului.
Principalele rauri care formeaza reteaua hidrografica a judetului Maramures sunt:
- Tisa,
- Viseu,
- Iza,
- Lapus,
- Somes.
Maramuresul a jucat un rol important in ansamblul istoriei romanesti si nu numai. Atestat documentar in anul 1199 (cand se consemneaza desfasurarea unei vanatori in padurile Maramuresului la care participa si regele maghiar Emeric), Maramuresul a fost caracterizat, din punct de vedere al organizarii politico-administrative, de cnezate si voievodate romanesti (cnezatul Cuhea al Bogdanestilor, cnezatul Mara, cel al Cosaului etc.).