Romania locurilor frumoase

Orastioara de Sus - obiective turistice Orastioara de Sus

Orastioara de Sus, Judetul Hunedoara

Comuna Orastioara de Sus este situata in partea sud - estica a judetului Hunedoara si are in componenta sa urmatoarele sate: Costesti, Ludestii de Jos, Orastioara de Sus, Bucium (sate situate la poalele muntilor, pe cursul vaii Raului Gradistei), Ocolisul Mic (situat in zona colinara premontana dintre Valea Gradistei si a Luncanilor), Ludestii de Sus, Costesti Deal si Gradistea de Munte (sate montane), cu o suprafata administrativa de 22.796 ha.

Comuna Orastioara de Sus se invecineaza cu:
- comuna Beriu , la nord;
- judetul Alba, la est;
- municipiul Petrosani si comuna Baru, la sud-est;
- comunele Pui si Bosorod, la sud;
- orasul Calan si comuna Martinesti, la vest.

Majoritatea locuitorilor sunt romani (98,31%). Pentru 1,35% din populatie, apartenenta etnica nu este cunoscuta. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi (96,78%), cu o minoritate de penticostali (1,73%). Pentru 1,35% din populatie, nu este cunoscuta apartenenta confesionala.

Comuna Orastioara de Sus, cu exceptia satului Ocolisul Mic este situata in Valea Gradistei care este un culoar depresionar, ce isi are deschiderea catre lunca Muresului. in hotarul satului Ludestii de Jos campia se continua cu o zona de dealuri. Satul Ocolisul Mic este situat dincolo de dealuri cu deschidere spre lunca Streiului.
Comuna Orastioara de Sus se gaseste in zona cliamatica III de -18°C (temperatura exterioara de calcul in perioada de iarna). Temperatura medie anuala este de +9.5°C. Temperatura medie lunara cea mai scazuta se inregistreaza in luna ianuarie, iar cea mai ridicata in iulie-august. Numarul zilelor cu temperatura peste 0°C este in jur de 300. Primul inghet se inregistreaza la sfarsitul lunii octombrie, iar ultimul pe la mijlocul lunii aprilie.

In general se inregistreaza un nivel constant de precipitatii in tot timpul anului. Cantitatea anuala de precipitatii care cad este in jur de 628 mm. Din statistici rezulta ca in luna iulie cad cele mai multe precipitatii, iar in luna februarie cele mai putine. in luna ianuarie se inregistreaza cantitatea cea mai mare de precipitatii sub forma de zapada.
Vanturile predominante sunt cele din directia sud, cu frecvente si intensitati diferite.
Comuna Orastioara de Sus este strabatuta de raul Gradiste, care izvoraste din Muntii sureanu, la 1450 m altitudine si este format din afluentii: Valea Alba, cu izvoarele in Muncel, Valea Godeanului, Valea sesului, Valea Tampului, Valea Brandusitei, Valea lui Brad, Valea Larga, Valea Gerosului, Valea Mica (dinspre luncani), Valea Anines (Strambu), Valea Lupoaiei, Valea Rea, Valea Pietroasei, Valea Faieragului, Valea Vintii, Valea Stanisorii, Valea Barcii, Valea Plaiului, Valea Popii, Valea Luntrii, Valea Tulii, Valea Mare, Valea Bradului, Valea Plesii (Pesterenilor), iar la Bucium, Valea Casei. Satul Ocolisu Mic este strabatuta de Valea Ocolisului cu afluentii: Valea Ratii, Valea Fanatii si paraul Malaistii.

Teritoriul comunei este constituit in cea mai mare parte din roci cristaline, exprimate prin parasisturi si pragnasisturi micace.
Ca efect al evolutiei geologice, roca mama generatoare de soluri in zona colinara si pe terase este argila in alternanta cu straturi de gresii, pe care au evoluat solurile brune si brune podzolite, respectiv pe portiuni limitate micasisturile alterate pe care a evoluat un sol brun (tanar) superficial - schelet.
Adancimea apei freatice este variabila. Din normele de specialitate rezulta ca in zona comunei Orastioara de Sus adancimea de inghet este de 80 cm.
Resursele pe care se bazeaza potentialul economic al comunei sunt numai resurse proprii (terenuri arabile, pasuni, fanete, paduri, produse animaliere si vegetale).
Fondul funciar agricol constituie principala sursa naturala a teritoriului comunei, functia dominanta in profilul economico-social fiind dezvoltarea agriculturii cu cele doua ramuri principale: cultura vegetala si cresterea animalelor.

in comuna se gasesc obiective turistice de exceptie, din perioada de maxima inflorire a statului dac :
- Sarmizegetusa Regia - cetatea regala a dacilor ( cu dezvoltare maxima in sec. I d.Ch., in timpul regelui Decebal ), complex religios, altar, sanctuare ;
- Castrul romande la Bucium;
- Cetatea dacica „Costesti-Blidaru”;
- Cetatea dacica”Costesti-Cetatuie”;
- Castrul romande la Gradistea de Munte;
- Castrul romande la Costesti-Deal;
- Fortificatia dacicade la Ocolisu Mic;
- Siturile arheologice”Varful lui Hulpe”, „Sub Cununi” si „Masivul Fetele Albe” de la Gradistea de Munte;

Muntii comunei noastre sunt pentru istoria poporului nostru exact cum afirma Lucian Blaga in una din frumoasele sale poezii, ca acesti munti „leagan fost-au semintiei noastre”. Dar siturile arheologice existente cat si uriasul rezervor de piese arheologice existent pe toata aceasta arie, ce isi asteapta cercetarile, sunt apreciate de multi specialisti ca fiind cele mai intinse, dar, poate, si cele mai importante din Europa din afara lumii Greco-Romane. Infrastructura comunei este alcatuita dintr-o retea complexa de drumuri ce leaga satele comunei intre ele si ii asigura accesul spre cai de comunicatie de nivel national, atat sosele cat si cai ferate.
Axa principala a acestei infrastructuri o reprezinta drumul judetean 705A amenajat de-a lungul Raului Gradiste, evoluand de la Orastie si strabatand teritoriul comunei pe axa sa centrala pana la marea cetate Sarmizegetusa Regia si Hieropola de pe Dealul Gradistei, un piemont al Muntelui Godeanu, si drumul judetean DJ 705J Chitid - Ocolisu Mic - Ludesti de Jos .
Toate satele comunei dispun de retele electrice, telefonie mobila si internet.
Centrul de comuna este satul Orastioara de Sus unde se afla principalele institutii : primaria, scoala generala “Hadrian Daicovicu” clasele I-VIII, scoala de centru care are subordonate toate celelalte structuri de invatamant din satele comunei, dispensar medical uman, dispensar veterinar, postul de politie, camin cultural, biblioteca comunala “Remus Baciu” si oficiu postal.
De asemenea in satul Costesti se afla Centrul de Informare turistica, tabara scolara, cabane si pensiuni turistice.

Comunitatile din comuna noastra sunt pastratoare si continuatoare ale unor complexe valori culturale reprezentand toate aspectele si formele spiritualitatii umane. Marile sarbatori din calendarul bisericesc sunt sarbatorite cu fast, mai ales Craciunul, Anul Nou, Pastele si Sfanta Maria, adesea cu ritualuri mai complexe decat in alte parti, cu multe elemente foarte vechi. Dintre manifestarile cele mai ample si mai vechi, amintim colindele de Craciun. si alte ceremonii rituale sunt extrem de bogate si pastreaza elemente de mare vechime si semnificatie, adevarate mine de aur pentru etnologi, antropologi si alti cercetatori ai culturii populare. Aceste manifestari au atras atentia multor specialisti, unele dintre ele fiind prezentate in spectacole organizate ocazional, cum ar fi „Obiceiuri de nunta la Costesti”, „Fluierasii de pe Valea Gradistei”, de mare notorietate prin anii 1960-1970, apoi „Calusarii de la Orastioara de Sus” care au fost solicitati sa prezinte de multe ori spectacole, chiar si peste hotarele tarii. Un loc aparte revine evenimentelor „Istorie, Natura, Cultura”, Fratia Lupilor - festival istoric si Maratonul Dacilor - competitie sportiva, organizate anual in lunile iulie si august, iar in fiecare toamna la Costesti are loc evenimentul „tURCANA - REGINA MUNtILOR” cu participarea crescatorilor de oi atat din judetul Hunedoara cat si din alte judete.

Ocupatiile principale ale locuitorilor din aceasta comuna raman in continuare, in mare parte cele traditionale: agricultura, cresterea animalelor, activitati silvice si de exploatari forestiere, dar si activitati precum agroturismul care valorifica potentialul turistic al zonei, activitati de cazare si vanzarea produselor obtinute in gospodarii catre turistii care viziteaza comuna.
Agroturismul, cu toate ca este la inceputurile sale, castiga tot mai mult in interes si amploare. Baza lui o reprezinta cateva pensiuni-ferme (agro-zootehnice), dar si gospodariile mai complexe din satele de la munte.
Comuna Orastioara de Sus ofera atata istorie si frumusete peisagistica incat dorim s-o impartasim si altora , sa-i invitam, sa-i gazduim si sa-i calauzim prin cele mai importante vestigii ale istoriei stramosilor nostri daci, din perioada cea mai glorioasa a acesteia, aceea a marilor regi Burebista si Decebal, ori pe numeroase trasee pentru amatorii de turism montan si istoric, incarcate de istorie, farmec si pitoresc arhaic.

Localizare Orastioara de Sus

Scrie review Orastioara de Sus

Ai vizitat Orastioara de Sus? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii