Romania locurilor frumoase

Cristioru de Jos - obiective turistice Cristioru de Jos

Cristioru de Jos, Judetul Bihor

Comuna Cristioru de Jos, are in componenta un numar de cinci (5) sate:
- Cristioru de Jos - centru de comuna;
- Cristioru de Sus - sat format din mai multe catune dispersate pe dealuri;
- Saliste de Vascau si Poiana - care sunt sate compacte asezate de o parte si alta a Crisului Negru.
Comuna Cristioru de Jos, este situata in sudul judetului Bihor, fiind invecinata cu:
- la N si N-V cu comuna Carpinet judetul Bihor;
- la E cu orasul Nucet, judet Bihor;
- la S-E cu comuna Avram - Iancu, judet Alba;
- la S cu comuna Varfurile, judet Arad.
Resurse naturale relevante:
- paduri (foioase, conifere); pasuni alpine; argila; caolin; minereuri complexe: molibden, uraniu, crom, bismut.
- fructe de padure: afine, zmeura, mure etc.
- numeroase soiuri de plante medicinale;
- ciuperci: hribi; ghebe; galbiori; pleurotus ostreotus.
Localitatea - centrul de comuna, Cristioru de Jos este situata in proximitatea soselei DN 76, respectiv E 79.

Celelalte sate sunt asezate, astfel:
- Poiana si Saliste de Vascau, de o parte si alta a Crisului Negru (care dealtfel izvoraste de la Poiana). Legatura intre sate si centrul comunei se realizeaza prin mijloace de transport in comun, sau proprietate personala pe DC 261, drum pietruit si partial asfaltat, si DC 144 - DN 76.
- Cristioru de Sus, format din 11 catune dispersate pe dealuri, cu o continua si accerba depopulare, fiind locuite aproape in totalitate de persoane varstnice.
Legatura cu centrul comunei - DC 263, drum pietruit, sau pe diverse poteci.
- Satul Bilc, actualmente mai are cca 17 locuitori faptici, situat pe un varf de deal, unde se poate ajunge pe drum auto, prin judetul Arad, fiind la o distanta de 24 Km de centrul comunei. De cele mai multe ori putinii locuitori, aleg potecile de munte pentru a ajunge in centrul comunei.
Este o zona cu un tinut pitoresc deosebit, exista case nelocuite construite in stilul vechi: cu „cerdac”.
La poala dealului pe care este situat satul Bilc, exista o tabara de sezon (vara) pentru copii, in special pentru cei cu dizabilitati sau venituri reduse, finantata de fundatia „Buna Vestire” din Judetul Arad.

Pe raza comunei exista un numar de 7 poduri de beton si 23 podete care asigura trecerea peste raul Crisul Negru, Valea Tarinii, parauri si alti afluenti ai C. Negru.
Deasemenea toate satele sunt electrificate.

In ce priveste salubritatea - exista o groapa comunala de gunoi, unde au fost transporatate deseuri menajere prin grija Primariei. in momentul de fata (iunie 2007) suntem in faza de initiere a procedurii de concesionarea servicului de salubritate catre o firma de specialitate)
In sate exista cablu tv, telefoane fie individual, fie telefoane publice.
Nu avem alimentare cu apa. Exista in acest sens un Proiect de alimentare cu apa a satelor care probabil va fi finantata de la Guvernul Romaniei. insa, aproximativ 50% din gospodarii au apa curenta, fie prin captarea unor izvoare naturale, fie din fantani. Exceptie Cristioru de Sus, unde alimentarea cu apa se face de la izvoare sau fantani, fara a avea o retea proprie de alimentare.
Transportul - exista mai multe mijloace de transport in comun care apartin Grupului de firme Transilvania G.I.E, patronate de fratii Ioan si Viorel Micula, care asigura transportul atat a angajatilor lor din comuna cat si a celorlalte persoane navetiste, de la satele din comuna Cristioru de Jos - la orasele invecinate: Vascau, Stei, Beius.

Poiana si Saliste de Vascau, de o parte si alta a Crisului Negru (care de altfel izvoraste de la Poiana). Legatura intre sate si centrul comunei se realizeaza prin mijloace de transport in comun, sau proprietate personala pe DC 261, drum asfaltat, si DC 144 - DN 76.
Satul Bilc, actualmente mai are cca 11 locuitori faptici, situat pe un varf de deal, unde se poate ajunge pe drum auto, prin judetul Arad, fiind la o distanta de 24 Km de centrul comunei. De cele mai multe ori putinii locuitori, aleg potecile de munte pentru a ajunge in centrul comunei.
In ce priveste salubritatea - avem contract de delegare de gestiune catre SC SOLCETA SA STEI.
Alimentarea cu apa - exista in localitatile Poiana, Saliste de Vascau si Cristioru de Jos, iar in satele Bilc si Cristioru de Sus alimentarea cu apa se face de la izvoare sau fantani.

Localizare Cristioru de Jos

Scrie review Cristioru de Jos

Ai vizitat Cristioru de Jos? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii