Bosorod - obiective turistice Bosorod
Bosorod, Judetul Hunedoara
Situata in partea de SV a Romaniei si in NV-ul Muntilor Sureanu (in perimetrul istoric Muntii Orastiei), Comuna Bosorod se intinde pe o suprafata de 127 kmp (1,8% din suprafata judetului Hunedoara). Este situata la 45,41' latitudine nordica si 23,5' longitudine estica. Se invecineaza cu urmatoarele unitaţi administrativ teritoriale: orasul Calan (la nord), comunele Bretea Strei la vest, Pui la sud si Orastioara de Sus la est.Mare parte a comunei este inclusa Parcului Natural Gradistea Muncelului, Cioclovina, datorita peisajului deosebit, reliefului variat si obiectivelor istorice si arheologice. Cuprinde asezari de pe Valea si Platforma Luncani.
In zona se poate ajunge pe soseaua judeteana asfaltata DJ 668 A. Comuna se afla la doar 9 km de orasul Calan si la distanţa aproximativ egala faţa de Hunedoara (24 km), Hateg (26 km), Simeria (25km). Accesul catre satele componente se face pe drumuri comunale pietruite: DC-57A Bosorod - Bobaia - 5 km; DC-57B DJ-668A - Ursici 16 km; DC-57C DJ 668A - Pestera Cioclovina (partial asfaltat); DC-57D DC57C - Cetatea Piatra Rosie; DC-57E Bosorod - Tirsa 9 km;
Impartirea administrativa actuala dateaza din 1956. Comuna Bosorod cuprinde 9 sate: Bosorod, Chitid (sate compacte), Bobaia, Alunu, Cioclovina, Luncani, Prihodiste, Tirsa si Ursici (sate risipite). Cea mai veche atestare documentara este cea a satului Chitid, la 1377.
Toponimicile grupurilor de case din satele comunei Bosorod:
- Satul Cioclovina: Cioclovina, Dosul Mare, Ponorici, Valea Rosie
- Satul Luncani: un singur grup de case, aliniat de-a lungul apei
- Satul Prihodişte: Baia, Cujereni, Jeboi, Lupoaia, Prihodiste
- Satul Ursici: Burcosesti, Iosivesti, In Frunti, Mesteacan, Otapu, Paraoni, Sesti
- Satul Tirsa: Bruzani, Dealul Grosului, Dealul Raitii, Dincani, Iovani, Jurjesti, La Greci, Leorzeaua, Lupesti, Marconi, Muchea, Mutieni, Natrapesti, Paraul lui Jaman, Paraul Voineagului, Pascuteni, Rimbeti, Sacui, Stangu, Voineagu
Din punct de vedere geografic, Comuna Bosorod se intinde in Depresiunea - Tara Hategului si pe plaiurile joase din nord-vestul Muntilor Sureanu. Ca unitaţi de relief, cele mai importante sunt Valea si Platforma Luncanilor. Altitudinile reliefului variaza intre 200 m in zona de lunca si 1147m in Vf. Plopi.
Raul Luncani isi aduna apele de pe versantii nord-vestici ai Muntilor Sureanu si se varsa in raul Strei, in apropiere de orasul Calan.
Partea nordica a comunei are un relief jos, de deal si lunca larga, fiind favorabil extinderii asezarilor mari si culturilor de camp. Sudul comunei se suprapune Platformei Luncani din Muntii Sureanu, remarcabil fiind aici relieful carstic: abrupturile calcaroase si cheile formate de raurile Cioclovina si Rosia, dolinele (Valea Albiile), depresiunile carstice (Depresiunea Ponorici), pesterile formate prin captarea apei raurilor in subteran (Calianu sau Valea Stanii, Ponorici, Cioclovina cu Apa. Cioclovina Uscata, Avenul Ponorici, Avenul Stiubei).
Originalitatea acestei zone o da imbinarea formelor reliefului carstic cu formele de locuire arhaice. Prezenta toponimelor legate de carst are rezonanţe dacice. Avantajele prezentate de relieful exocarstic au fost foarte bine valorificate de daci (puncte de supraveghere - Vf. Tifla, pesterile ca adapost), dar si de catre romani (vaile de doline - pentru drumul roman; interfluviile dintre vaile dolinare pentru castre; izvoarele carstice - permanente surse de apa potabila).
Comuna Bosorod cuprinde 9 sate, dupa cum urmeaza: BOSOROD si CHITID - satele cele mai importante si mai mari, satele BOBAIA, LUNCANI, URSICI, CIOCLOVINA, ALUN, PRIHODIŞTE, TÎRSA.
Bosorodul este consemnt abia la 1733 (ca Basarod), dupa ce satul se concentrase pe vatra actuala. Satul s-a format prin unirea a trei catune – Salistea Hategului, in Trestie, Ograda Gruestilor. Denumirea satului se trage de la populatia varstnica ce a ramas in sat dupa ce tinerii au pierit in razboaie. Este cea mai mare asezare a comunei, avand rol administrativ. Este o asezare compacta.
Chitid este menţionat documentar pentru prima data la 1377, sub denumirea de „knezyatus villarum Olahalium Felkytid et Alkytid, vile volakales due Kytid superior et inferior”. Denumirea de Chitidul Superior este atribuita Bosorodului, care reprezenta pe atunci un nucleu mic de case. A doua localitate ca marime a comunei, este o asezare compacta.
Cioclovina este un sat risipit situat in "dosul" Varfului Tafla, in apropierea pesterilor Cioclovina Uscata si Cioclovina cu Apa. in apropierea actualei vetre a satului a fost identificata o asezare antica si fragmente de ceramica de Cotofeni.
Luncanii apar mentionati abiin secolul al XVIII-lea. Denumirea are legatura cu asezarea satului in lunca, dar probabil si cu locurile deschise de pe culmi – crangurile, care erau denumite tot lunci. Este o asezare liniara, mica, situata pe Valea Luncanilor. Aici se pastreza traditia moraritului, existand o moara cu apa.
Tirsa inseamna „parte din padure in care s-au taiat copacii”, de unde si vorba „a tarsi”, adica a curata un loc de maracini pentru a-l transforma intr-un loc de arat”. Retinem lupta permanenta a populatiei cu padurea, pentru a-si pastra pasunile, fanetele si terenurile arabile.
Prihodiste semnifica o latura a activitatii economice si sociale a satului. Cuvantul inseamna in limba slava veche „loc de trecere, loc de sosire”. Locul denumit astfel se afla pe axul plaiului spre munte, intre bazinul Streiului si golul montan de la Poiana Omului.
Bobaia este sat de tip rasfirat, situat la 3 km de satul Bosorod. este cunoscuta prin "Fantana cu leacuri de la Bobaia"
Ursici este sat de tip risipit, situat pe culmea Dealului Arsului. Cu populatie foarte putin numeroasa, pastrand caracterul vietii arhaice atat prin prisma izolarii asezarii, a pastrarii traditiilor dar si a lipsei dotarilor moderne (nu este acces la retea de telefonie fixa sau mobila, nu este acces la retea de curent electric, nu exista alimentare cu gaz si nici retea de apa potabila). Satul este insa cunoscutprin activitatea de crestere a animalelor - berbecii de aici sunt renumiti ca berbeci de prasila in toata tara.