Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Fundeni din Campulung
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Fundeni din Campulung, Campulung Muscel
Biserica Fundeni, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", este situata in partea sud-estica a municipiului Campulung, pe o terasa medie din dreapta Raului Targului. Biserica are drept hramuri secundare si sfinti ocrotitori pe Sfantul Nicolae si pe Sfintii imparati Constantin si Elena.Spre deosebire de Biserica subesti din Campulung, care a fost o biserica de breasla mestesugareasca, aceasta din Fundeni se arata a fi fost o biserica de familie. in zona, este tinut minte neamul numit "Fundeanu", veche familie de boieri, pe mosia carora este posibil sa se fi zidit biserica Adormirea Maicii Domnului.
Nu se cunoaste data execta la care a fost zidita biserica si nici cine a ctitorit-o, deoarece pisania veche pusa de ctitori nu s-a pastrat. insa, pe o piatra de mormant de forma dreptunghiulara este inscriptionat anul 1567, ceea ce sugereaza ca a fost zidita in a doua jumatate a secolului al XVI-lea.
Biserica a fost contruita din bolovani de rau, alternand cu cate un rand orizontal de caramizi si bucati de piatra din Albesti, cu resturi de inscriptii slavone.
Pictura veche nu se cunoaste de cand dateaza si nici de cine este facuta. Printre putinele scene de pictura ce se mai pastreaza in interior se numara si cea care simbolizeaza masa bogatului milostiv, in care apar chipurile unor lautari din secolul al XVIII-lea, ce canta din trambita, surla si toba.
Remarcabile sunt ancadramentele exterioare ale ferestrelor, realizate din piatra de Albesti.
in forma de nava, fara turle, acoperita cu sita, biserica se compune din altar, naos, pronaos si pridvor. Dupa 1787 s-au efectuat lucrari de reparatii, in cursul carora, probabil, s-a ridicat si pridvorul deschis, din zidarie de caramida, etajat.
Catre sfarsitul secolului al XIX-lea, ruinandu-se, biserica s-a inchis. in anul 1904 a fost in pericol sa fie daramata, dar in cele din urma nu s-a intamplat acest lucru. Lacasul a fost renovat incepand cu anul 1930. Din 1995, devine biserica de mir.