Romania locurilor frumoase

Curtea de Arges - obiective turistice Curtea de Arges

Curtea de Arges, Judetul Arges

Curtea de Arges se afla situat in partea de nord a judetului Arges, la o distanta de 38 km de municipiul Pitesti, la 36 km de Ramnicu Valcea si la 45 km de Campulung.
Orasul este situat in depresiunea intracolinara a bazinului superior al raului Arges si este inconjurat de dealurile si muscelele sudice ale Muntilor Fagaras. Altitudinea medie este de 450 m.
In secolul al XIII-lea (1247), Curtea de Arges a fost resedinta de scaun a voievodului Seneslau, al carui fiu Basarab, a unit sub sceptrul sau toate cnezatelor si voievodatele dintre Carpati si Dunare intr-o singura tara, Tara Romaneasca.

Orasul se afla in nord-estul judetului, in depresiunea omonima, la o altitudine de 580-600 m, in Muscelele Argesului, la poalele Muntilor Iezer, pe malurile Raului Targului. Orasul este strabatut de soseaua nationala DN73, care leaga Pitestiul de Brasov, aflandu-se la o distanta de 52 km de Pitesti si 84 km de Brasov. La Campulung, din acest drum se ramifica soseaua judeteana DJ737, care duce spre sud-est la Mioarele si Boteni (unde se termina in DN73D); soseaua judeteana DJ734, care duce spre nord la Leresti; si soseaua judeteana DJ732C, care duce spre vest la Bughea de Jos, Godeni (unde se intersecteaza cu DN73C) si Schitu Golesti (unde se termina in DN73). Pe calea ferata, orasul are statiile Campulung si Parc Kretulescu, ultima fiind capatul unei linii de cale ferata care duce spre sud la Golesti, unde se uneste cu calea ferata Bucuresti-Pitesti.
Orasul Curtea de Arges este localizat in partea de nord-vest a judetului, in depresiunea intracolinara a bazinului superior al raului Arges, la o altitudine de 450 m deasupra nivelului marii, si este inconjurat de dealurile si Muscelele Argesului de la poalele Muntilor Fagaras. Suprafata orasului este de aproximativ 75 kmĀ². Este strabatut de soseaua nationala DN7C, care leaga Pitestiul de Sibiu prin Muntii Fagaras, situat la o distanta de 38 km de municipiul Pitesti. La Curtea de Arges, acest drum se intersecteaza cu soseaua nationala DN73C, care duce spre est la Campulung (45 km) si spre vest la Ramnicu Valcea (36 km). Din nordul orasului, din DN7C se ramifica soseaua judeteana DJ703H, care duce spre nord-vest la Valea Danului, suici si Salatrucu. in sud, din DN73C se ramifica soseaua judeteana DJ704H, care duce spre sud la Baiculesti si Merisani, unde se termina in DN7C.

Curtea de Arges pastreaza cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriul Romaniei, printre care se numara Biserica Domneasca, monument de secol XIV aflat pe lista indicativa a UNESCO. Important centru politic si economic in timpul epocii medievale, Curtea de Arges a decazut dupa mutarea cetatii de scaun a tarii Romanesti la Targoviste, dar isi recapata prestigiul in timpul perioadei interbelice odata cu desemnarea catedralei Manastirii Curtea de Arges ca necropola regala. La Curtea de Arges s-au nascut cativa dintre domnitorii cei mai importanti din istoria medievala a tarii Romanesti (Neagoe Basarab, Vlaicu Voda, Mircea cel Batran) dar si personalitati marcante ale perioadei interbelice precum Urmuz si Florian stefanescu-Goanga.
Curtea de Arges a capatat statutul de "oras regal" in 1886, atunci cand Regele Carol I desemneaza Catedrala Manastirii Curtea de Arges ca necropola regala. Carol I construieste de asemenea calea ferata care leaga Curtea de Arges de Pitesti si Bucuresti, gara orasului fiind construita dupa un proiect al renumitului arhitect Elie Radu

Localizare Curtea de Arges

Scrie review Curtea de Arges

Ai vizitat Curtea de Arges? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii