Romania locurilor frumoase

Arefu - obiective turistice Arefu

Arefu, Judetul Arges

Comuna Arefu este asezata in partea central nordica a Judetului Arges, pe DN7C Transfagarasan. La distanta de 28 km spre nord de Municipiul Curtea de Arges, pe partea dreapta a raului Arges, se afla situat satul Arefu care este cea mai nordica si mai veche asezare de pe Valea Argesului.
Se intinde pe o suprafata de 42.025 ha, avand ca vecini in partea de nord Judetul Sibiu, la sud Comuna Corbeni si Comuna Cicanesti, la est Comuna Nucsoara si la vest Comuna Salatruc. In afara de artera principala de circulatie, Comuna Arefu este strabatuta de DC 249 Capatineni-Arefu, precum si de o serie de drumuri comunale si forestiere.
Dealurile inconjuratoare sunt dealuri cu muchii inalte, considerate ca dealuri muntoase, in special cele din latura nordica .
In partea de sud-est comuna este marginita de dealul Gruiului, spre rasarit, mai insemnat este dealul Branistei. In cuprinsul campului livezilor de fante, se afla mai multe dealuri ca: dealul Prunisorilor, dealul Scorburii, dealul Magurelelor. In interiorul satului, fata in fata cu sediul primariei, se afla dealul Sumei, care este o cuntinuare a dealului Gruiului, curmat de o depresiune a terenului care formeaza albia vaii, numita Valea Arefului.
Deci, forma dominanta a reliefului Arefului este aceea de munte. Cotele dominante sunt: Varful Magurelii, Varful Priporului, Varful Branistei, Varful Scorburii, Ghitu-Albina.
Comuna Arefu prezinta o importanta istorica. Pe teritoriul sau exista ruinele cetatii cunoscuta sub denumirea de “Cetatea lui Vlad Tepes”, cetate care face parte dintr-un lant de fortificatii la poalele Carpatilor.
Pe teritoriul Comunei Arefu se afla si ansamblul de constructii din cadrul Hidrocentralei Vidraru (Centrala Subterana, Barajul si Lacul Vidraru, drumul de acces sapat in stanca muntelui cu mai multe tunele si viaducte).
Din partea nordica a Lacului Vidraru pornesc trasee turistice de munte catre culmile inalte ale Muntilor Fagaras (Varful Moldoveanu 2544 m si Varful Negoiu 2535 m).
Comuna Arefu este strabatuta de Raul Arges cu urmatorii afluenti: Paraul Buda, Paraul Capra, Paraul Oticu, Paraul Cumpana, Valea cu Pesti, Valea Lupului, Valea Limpedea, Valea lui Stan, Valea Rea si Valea Arefului.
De asemenea, in procent de 82 % suprafata de teren a Comunei Arefu este teren cu vegetatie forestiera ( paduri de foiase si rasinoase), 18 % pasuni alpine, luciu apa, fanete, teren arabil si curti constructii.
Exista si un lac glaciar numit Iezer Capra.
Areful fiind un sat muntos, are o clima mai mult aspra decat temperata. Iernile - foarte geroase - se prelungesc foarte mult, in detrimentul toamnei si al primaverii, de multe ori iarna incepe in octombrie si se prelungeste pana in luna mai. Este o clima bogata in precipitatii.
Din punct de vedere geologic solul este in cea mai mare parte argilos, si in cea mai mica parte, nisipos - argilos, iar subsolul este potmol. Solul argilos se incadreaza in categoria IV de fertilitate.
Comuna Arefu este atestata documentar in anul 1954. Este una dintre cele mai vechi asezari dacice, cu numele de “Hares”, existand inca de la inceputul secolului al XIV-lea.

Comuna este deservita rutier, având legaturi cu Municipiul Curtea de Arges.
De la nord la sud localitatea este traversata de drumul judetean DN 7C Comuna Arefu - Curtea de Arges.
In afara de artera principala de circulatie, Comuna Arefu este strabatura de DC 249 Capatineni - Arefu, precum si de o serie de drumuri comunale si forestiere, acestea din urma jalonand cursurile principale de apa din perimetru, unele dintre ele facand legatura cu bazinele Topologului si Vilsanului.
Creşterea animalelor este bine reprezentata, proprietarii particulari ocupându-se de creşterea bovinelor (900 capete), creşterea ovinelor (3100 capete), creşterea porcinelor (1200 capete) şi creşterea pasarilor (15.000 capete).
Hidrocentrala Vidraru este cea mai importanta componenta de natura economica din Comuna Arefu avand 150 de angajati. Sectorul hotelier de asemenea genereaza un numar de aproximativ 50 de angajati.
Datorita existentei unor obiective turistice, cel mai dinamic sector de activitate este turismul.
La nivelul comunei nu exista transport local, legatura cu municipiul Curtea de Arges se face cu firme specializate de transport persoane. Transportul în comun se face numai pe directia principala, drumul national DN 7C, de-a lungul localitatii. Pe drumurile laterale mijloacele de transport în comun nu circula, distantele de parcurs fiind destul de mari pâna la traseele existente de transport în comun.
Comuna este dotata o centrala telefonica digitala cu 1500 posturi telefonice care deserveşte gospodariile populatiei si institutiile din comunitate.
Localitatea Arefu se afla în raza de acoperire a tuturor retelelor de telefonie mobila care opereaza în tara.
Reteaua de radio-televiziune este şi aceasta bine dezvoltata la nivelul localitatii. Televiziunea prin cablu a fost introdusa.
De asemenea, la nivelul comunei functioneaza si un oficiu postal ce apartine de Directia de Posta si Telecomunicatii Ploiesti.

Localizare Arefu

Scrie review Arefu

Ai vizitat Arefu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii