Cetatea Poienari, cetatea lui Vlad Tepes
Cetatea Poienari, cetatea lui Vlad Tepes, Arefu
Cetatea Poienari - adevarata cetate a lui Vlad TepesAdresa: Judetul Arges, comuna Arefu, DN 7C, la 4 km distanta de Barajul Vidraru.
Program de vizitare: miercuri - duminica, intre orele 10.00 - 16.00 (cu precizarea ca ultimul grup urca la ora 14.30).
In Valea Superioara a Argesului, in comuna Arefu, sat Capatanenii Pamanteni, pe varful Muntelui Cetatuia, se inalta in stanca, la o altitudine de 850 de metri, Cetatea Poienari.
Cunoscuta si sub numele de Cetatea lui Vlad tepes sau Cetatea lui Negru Voda, Cetatea Poienari este o incantatoare fortareata medievala, aflata in varf de munte, la 25 de kilometri de Curtea de Arges.
Cetatea Poienari a fost pentru prima data mentionata documentar in anul 1453. Initial, pe vremea lui Negru Voda, a fost construit un singur turn. Ulterior, constructia a fost dezvoltata in scop de refugiu de catre Vlad tepes, adaugandu-i-se turnuri, ziduri si dependinte. Cetatea Poienari a fost resedinta secundara a lui Vlad tepes, fiind construita ca post de fortareata contra otomanilor.
Cetatea are o forma alungita, ziduri puternice (cu o grosime de 2-3 metri) si poseda 5 turnuri, 4 rotunde si unul prismatic.
De-a lungul timpului, cetatea a avut o utilizare complexa, servind ca loc de adapostire a domnilor, a vistieriei tarii, dar si de temnita pentru boierii vinovati de "hiclenie".
La Cetatea Poienari se poate ajunge urcand o scara cu 1.480 de trepte din beton, care serpuiesc printr-o padure deasa de fag. Privelistea de sus este impresionanta si va va recompensa pe deplin efortul.
Odata urcate cele 1480 de trepte zidite pana in coama dealului, de la inaltimea cetatii pot fi admirate privelistile frumoase ale vaii Argesului, Barajul Vidraru si Muntii Fagaras.
Personalitatea exceptionala a lui tepes a starnit imaginatia autorilor de romane, schite, nuvele, scenarii dramatice si cinematografice. Aceasta a fost si sursa de inspiratie a scriitorului Jules Verne in compunerea romanului "Castelul din Carpati", inspirat din legendele despre misterioasa cetate a domnitorului Vlad tepes.
Cunoscuta ca Cetatea lui Vlad Dracul, Cetatea Poienari a atras, de-a lungul timpului, televiziuni de renume. Jurnalisti din tara si din strainatate au realizat materiale documentare despre adevarata viata a lui Vlad tepes, fiind fascinati de legendele legate de domnitorul care a adus Romaniei faima de tara lui Dracula.
In fiecare an, in luna august, la cetate se organizeaza "Dracula Fest", un festival care cuprinde evenimente artistice si reconstituiri de scene istorice, cu scopul de a promova locul pe care voievodul Vlad tepes l-a construit in varf de munte.