Romania locurilor frumoase

Traseu montan: Cabana Paraului Caprei - Fereastra Zmeilor din Muntii Fagaras

Traseu montan: Cabana Paraului Caprei - Fereastra Zmeilor din Muntii Fagaras, Arefu

Fereastra Zmeilor, situata in Muntii Fagaras, reprezinta de fapt o serie de custuri inguste care s-au format de-a lungul timpului datorita actiunii curentilor si a dezagregarilor produse de inghet si dezghet.
Formatiunea geologica este unica pe teritoriul Muntilor Fagaras si se afla foarte aproape de Varful Arpasul Mare, o zona deosebit de spectaculoasa.

Traseu montan: Cabana Paraului Caprei - Fereastra Zmeilor
Marcaj: triunghi galben

Durata: 2 ore si 30 min / in sens invers: 2 ore
Mentiune: iarna traseul este accesibil doar alpinistilor.

De la cabana Capra vom parcurge o mica distanta spre nord, trecem podul peste raul Capra si iesim in Transfagarasan. Vom continua pe cel mai inalt drum montan din Romania, insotiti spre dreapta de parul Fundu Caprei (circa 1,5 km). Vom parasi soseaua dupa ce aceasta traverseaza paraul peste un pod, indreptandu-se spre vest si vom urma spre nord-est un drum ce insoteste pe malul vestic parul Fundu Caprei, circa 300 de metri, dupa marcajul cu triunghi galben.

Continuam spre nord (tot pe partea vestica a paraului), in urcus domol. Spre est, peste parau, vom zari un bordei ciobanesc. Dupa aproximativ o jumatate de ceas vom traversa apa pe malul estic, trecand peste un paraias care izvoraste de sub pragul glaciar al caldarusei estice Fundu Caprei si vom urca in serpentine un prag inverzit. in aceasta zona intalnim o poteca ciobaneasca ce urca de la bordei pe partea estica a paraului. Traversam in urcus usor spre nord o portiune a caldarii Fundu Caprei, unde poteca este mai slab conturata, apoi continuam spre est, in urcus moderat (aproximativ 100 m) pe langa albia seaca si pietroasa a unui torent.

Ajunsi mai sus, urcam pronuntat si ajungem in caldarusa estica Fundu Caprei, in care este amplasat un refugiu Salvamont. De aici, ne indreptam spre nord-est si, prin dreapta unei muchii scurte, atingem creasta principala in Fereastra Zmeilor (Fereastra mica a Portitei Arpasului), unde intalnim poteca marcata cu banda rosie (saua Podragului - saua Caprei) si ramificatia "prin caldari" a potecii marcate cu banda albastra spre cabana Podragu.

Scrie review Traseu montan: Cabana Paraului Caprei - Fereastra Zmeilor din Muntii Fagaras

Ai vizitat Traseu montan: Cabana Paraului Caprei - Fereastra Zmeilor din Muntii Fagaras? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii