Romania locurilor frumoase

Suici - obiective turistice Suici

Suici, Judetul Arges

Asezata pe Valea Topologului, in nord-vestul judetului Arges, pe vechiul drum ce leaga resedinta Basarabilor, Curtea de Arges, de tara Lovistei, cu peisaje mirifice si de interes turistic, comuna suici, cu stravechile sale asezari, este un loc incarcat de istorie si cultura.
inca de la intrarea in localitate, te intampina trunchiul stejarului multisecular, a carui existenta numara peste 1500 de ani. Legenda spune ca la umbra batranului stejar, Mihai Viteazul a facut un popas pe cand se afla in drum spre Transilvania prin Turnul Rosu, in campania ce a precedat batalia de la selimber.

In comuna suici descoperim locuinta Popii Floarea din Rudeni, personaj evidentiat in versurile poetului George Topirceanu, constituind astfel sursa de inspiratie in scrierile satirice ale sale. George Topirceanu si-a petrecut anii copilariei la Schitul de maici Valeni, iar clasele primare le-a facut la scoala primara din suici. in prezent, locuinta Popii Floarea din Rudeni se afla in proprietate privata.
Remarcabila este si o gospodarie traditionala, cu arhitectura specifica zonei, ce pastreaza intre peretii sai memoria satului argesean. Gospodaria traditionala din suici este expusa la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" Bucuresti. in prezent, gospodaria se afla in proprietate privata.
Un loc aparte, unic pe aceste meleaguri, este Cimitirul de Onoare al Eroilor, ridicat in memoria eroilor Primului Razboi Mondial, cazuti in luptele care s-au dus pe Valea Topologului. Aici au fost aduse ramasitele pamantesti ale celor morti in razboi din toate localitatile invecinate. Pe lateralele aleii strajuite de brazii din curtea interioara sunt 361 de placi inscriptionate cu numele eroilor. in cimitir sunt inhumati, in total, 722 de eroi.

Pe malul drept al Topologului se afla Cula Sultanica, o locuinta fortificata construita la sfarsitul secolului al XVIII - lea de capitanul stefan Balota, avand caracter de constructie pentru aparare in vremuri de neliniste. A devenit leaganul familiei Bratianu, dupa casatoria lui Ene Bratianu cu Safta, nepoata capitanului Balota. Edificiul poarta numele de Sultanica de la Sultana, fiica lui Ene Bratianu.
Ene Bratianu a ridicat alaturi si o frumoasa biserica, cu hramul Sfantul Nicolae. Biserica "Sf. Nicoale" este un monument istoric de arhitectura de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, facand parte din a doua epoca a noului stil romanesc al Renasterii. in curtea bisercii se afla o cruce de piatra, care dateaza din anul 1736, scrisa in litere chirilice, precum si cavoul marelui savant Constantin Miculescu.
Comuna suici se afla la marginea nord-vestica a judetului Arges, la limita cu judetul Valcea, pe malurile Topologului. Este strabatuta de soseaua judeteana DJ 703H, care o leaga spre sud de Valea Danului si Curtea de Arges (unde se termina in DN7C) si spre nord de Salatrucu. Comuna suici se afla la o distanta de aproximativ 55 km de Pitesti si 20 km de Curtea de Arges.

Localizare Suici

Scrie review Suici

Ai vizitat Suici? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii