Ciocanu - obiective turistice Ciocanu
Ciocanu, Judetul Arges
Satul Ciocanu, locul de poveste care pastreaza autenticitatea satului romanesc de odinioaraSatul Ciocanu se afla in comuna Dambovicioara din judetul Arges si este unul dintre satele din tara aflate la cea mai mare altitudine, aproximativ 1200 de metri.
Intemeietorii legendari ai satului Ciocanu sunt Iosif Caciula, Teche Poponeci si Bucur Stinghe, trei dezertori din oastea Austro-Ungariei care, pe la jumatatea secolului al XIX-lea, au cumparat de la mosnenii rucareni toate aceste pamanturi. L-au botezat Ciocanu fiindca satul are forma unui ciocan, cu varful spre comuna Dambovicioara.
Locul este unul pitoresc, cu adevarat special, care pastreaza autenticitatea satului de altadata, remarcandu-se prin peisaje deosebite, pajisti si zone salbatice.
Satul Ciocanu isi pastreaza frumusetea indiferent de anotimp. Panorama spectaculoasa este completata de o combinatie de culori extraordinare. Din anumite locuri ale satului se pot admira, in toata splendoarea lor, Masivul Bucegi, Masivul Piatra Craiului, dar si Muntii Leaota.
Ceea ce a pastrat intact acest loc este faptul ca satul Ciocanu nu a fost atins de marea colectivizare din timpul regimul comunist. Astfel ca, dupa 1990, locuitorii satului Ciocanu erau printre putinii din Romania cu terenurile si proprietatile ramase intacte, asa cum le-au mostenit de dinaintea celui de Al Doilea Razboi Mondial.
Oamenii locului reusesc si astazi sa isi munceasca terenurile, desi principala ocupatie in zona ramane pastoritul si cresterea animalelor. De altfel, aproape in fiecare gospodarie se pot zari vaci sau oi.
Cei pasionati de bucataria traditionala gasesc aici produse autentice. Pot fi savurate preparate traditionale precum branza in cosulet de brad, cascavalul afumat, dulceata de fructe de padure sau siropul din conuri de brad.
Din punct de vedere istoric, satul Ciocanu are o insemnatate aparte. inainte de Marea Unire din anul 1918, intre Ciocanu si sirnea a fost hotarul dintre Regat si Austo-Ungaria, facand parte din Vama Giuvala, presarata cu pichete de graniceri. Din timpuri stravechi, acest hotar natural, sub forma unei sei, despartea triburile trace de agricultori de cele ale pastorilor. in anul 1377, saua este amintita ca primul punct de vama peste munti, sub numele de Ruffa Arbor.
De asemenea, luptele de la Ciocanu - sirnea au fost unele dintre primele actiuni desfasurate de Armata Romaniei pentru infaptuirea Marii Uniri din anul 1918. De altfel, in aceasta zona a cazut la datorie primul militar roman, locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea.
in preajma Vamei Giuvala, pe intinsul localitatilor Fundata, sirnea, Ciocanu, Podu Dambovitei exista si asazi transee, ziduri de aparare si cuiburi de mitraliera intacte din Primul Razboi Mondial.
Din punct de vedere geografic, din satul Ciocanu se ajunge, relativ usor, pe crestele zvelte si inalte ale Craii Carpatilor. Acestia se intind pe latura de vest si nord-vest a culoarului Rucar-Bran si, pe vreme buna, se pot face drumetii prin zona.
Asezare: Satul Ciocanu se afla la marginea nord-estica a judetului Arges, la limita dintre regiunile istorice Muntenia si Transilvania, la poalele Muntilor Piatra Craiului, pe culoarul Rucar-Bran (DN 73). Este strabatut de DJ 730 care leaga satul Ciocanu (Muntenia) de satul sirnea (Transilvania).