Romania locurilor frumoase

Biserica "Sfantul Gheorghe" din Pitesti

Biserica "Sfantul Gheorghe" din Pitesti, Pitesti

In decursul timpului, Pitestiul a reprezentat un veritabil centru al crestinismului, in care voievozii au zidit lacasuri de cult. intre acestea, se remarca prin vechimea si prin frumusetea arhitecturii Ansamblul "Biserica Domneasca", opera a domnitorului Constantin serban si a domnitei sale Balasa.
Amplasata in centrul municipiului Pitesti, biserica, ridicata in anul 1656, are o arhitectura aparte, ce oglindeste rafinamentul la care ajunsese arta constructiei ecleziale din tara Romaneasca la mijlocul secolului al XVII-lea.

Biserica are un istoric impresionant, fiind printre putinele monumente salvate de la demolare in jurul anilor '60, cand se regasea pe lista mai multor constructii propuse pentru demolare. Dupa lungi discutii, s-a hotarat ca acest singur monument istoric al Pitestiului la acea vreme sa nu se demoleze. Astfel, sentinta a fost modificata intr-un ordin de restaurare totala care sa respecte planul original.
intre 1966 - 1968, s-au efectuat lucrari de restaurare, redandu-i monumentului infatisarea initiala. Fatada principala atrage atentia prin pridvorul supraetajat, prevazut la ambele niveluri cu coloane groase de forma octogonala, din zidarie si arcade. intreaga constructie, avand un plan trilobat, cu trei turle, una pe naos si celelalte doua mai mici pe pronaos, dau forme perfect echilibrate.

In interior, atrag atentia catapeteasma, pictura naosului, in maniera neoclasica a secolului al XIX-lea, apartinand artistului Gheorghe Stoenescu si, nu in ultimul rand, cea a pronaosului, realizata in fresca, dupa ultima restaurare de catre Gheorghe Popescu si Niculina Dona. Catapeteasma, iconostasul si stranele sunt lucrate din lemn de cires, de sculptorul Constantin Iliescu.
incepand de prin veacul al XVI-lea, orasul Pitesti, mentionat documentar inca din anul 1388, dobandeste o importanta deosebita, in special de cand Neagoe Voda si, dupa el, alti domni, punand in valoare avantajele pozitiei geografice si strategice ale lui, il transforma intr-un fel de scaun domnesc, de unde se si dau o multime de acte.

Indeletnicirile si problemele de viata economica, dezvoltarea mestesugurilor, a comertului si a unor ocupatii specifice regiunii, precum pomicultura si viticultura, nevoile de cancelarie si de administratie si importanta acordata orasului de voievozi au contribuit la infiintarea de scoli in cuprinsul lui.
in trecut, pe langa Biserica Domneasca "Sfantul Gheorghe" a functionat scoala Domneasca din Pitesti. Ca si alte scoli infiintate pe langa biserici, scoala de la "Sfantul Gheorghe" din Pitesti si-a tinut, la inceput, cursurile chiar in biserica. Mai tarziu, au fost folosite chiliile si alte imobile din jur. scoala domneasca a functionat din anul 1753 si s-a mentinut pana la organizarea invatamantului public romanesc din anul 1864.
Intrucat reparatiile si adaugirile facute de-a lungul anilor nu au stricat mult din constructia si armonia edificiului de la inceput, ne dam seama ca, pentru jumatatea veacului al XVII-lea, frumusetea si dimensiunile Bisericii "Sfantul Gheorghe" au insemnat un maret locas, iar pentru noi, astazi, reprezinta atat un locas de rugaciune, cat si un monument istoric de mare valoare.

Localizare Biserica "Sfantul Gheorghe" din Pitesti

Scrie review Biserica "Sfantul Gheorghe" din Pitesti

Ai vizitat Biserica "Sfantul Gheorghe" din Pitesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii