Romania locurilor frumoase

Biserica Mavrodolu din Pitesti

Biserica Mavrodolu din Pitesti, Pitesti

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Mavrodolu din Pitesti a fost ridicata la inceputul secolului al XIX-lea. A fost declarata monument istoric, fiind inscrisa in Repertoriul Arheologic National.

Cladirea este amplasata pe o colina, fiind imprejmuita cu un zid de piatra si caramida, iar la intrarea in curte se afla o troita si o cruce de piatra de Albesti, unde este inmormantat ctitorul acestui edificiu, Ioan Mavrodolu, impreuna cu familia sa. Lacasul de cult dispune de un spatiu generos, sub forma de cruce si este format din: altar, naos si pronaos.
Hramurile bisericii sunt: "Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Spiridon si Sfantul Haralambie".
Primele documente care atesta existenta acestei biserici dateaza din anul 1752, unde apare specificat faptul ca pe locul actualului lacas de cult se afla o biserica din lemn, realizata de catre Ene Cupetul, ruda apropiata a mitropolitului Varlaam, ctitorul schitului Trivale. in perioada anilor 1815-1818, biserica a fost rezidita de catre ctitorul acesteia, Ioan Mavrodolu (1769-1832) si este singura biserica din orasul Pitesti, care a preluat numele fondatorului.

In anul 1818, lacasul de cult a fost sfintit de catre intaiul episcop al Argesului, D. D.Iosif. in perioada 1818-1852, biserica a fost considerata Catedrala orasului.
Acest lacas de cult a suportat mai multe reparatii, printre care le amintim pe cele efectuate in cursul anilor 1848, 1868 si 1914, mentinandu-se insa arhitectura initiala. in anul 1848, Biserica Mavrodolu a ars, acoperisul si boltile fiind distruse total. Doar zidurile acesteia au ramas intacte.

Din 1849, biserica a cunoscut un proces de restaurare in care s-au implicat si enoriasii bisericii, fiind refacuta si extinsa, prin adaugarea unui pridvor inchis, cu influenta neoclasica.
Catapeteasma acestei biserici este lucrata in stil brancovenesc si poseda 10 icoane imbracate in argint, precum si alte 10 icoane ovale argintate, iar in interiorul lacasului de cult se mai gasesc 30 de icoane de lemn pictate in ulei, in anul 1867.
De-a lungul timpului, biserica a primit mai multe donatii, aflate in Patrimoniul Cultural National al Romaniei, printre acestea remarcandu-se argintaria unor icoane de mari dimensiuni.

Pe locul fostei case parohiale din spatele altarului, a fost ridicat un alt lacas de cult, dedicat persoanelor cu deficiente auditive si de vorbire, individualizat in conformitate cu cerintele specifice acestora.
in cadrul acestui ansamblu bisericesc se mai afla o biserica dedicata in exclusivitate copiilor, interiorul acesteia fiind decorat cu mobilier si icoane in miniatura.
Adresa: Strada Teiuleanu 20, Pitesti, judetul Arges

Localizare Biserica Mavrodolu din Pitesti

Scrie review Biserica Mavrodolu din Pitesti

Ai vizitat Biserica Mavrodolu din Pitesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii