Romania locurilor frumoase

Manastirea Trivale

Manastirea Trivale, Pitesti

In zona de nord-vest a orasului Pitesti, adapostita de stejarii unei paduri seculare, la raspantia dintre trei vai, se afla Manastirea Trivale, cu hramul "Sfanta Treime".
Izvoarele istorice sustin faptul ca Manastirea Trivale a fost ctitorita de Trifan si Stanca Stancescu in a doua jumatate a secolului al XV-lea. Prima biserica a fost construita din lemn.
Aceasta va fi recladita din piatra in timpul domniei lui Matei Basarab, dar intre anii 1670 si 1673, ajunsa in ruina, a fost refacuta din piatra si caramida de catre mitropolitul Varlaam al tarii Romanesti.
Vicisitudinile vremii au lasat o amprenta grea asupra manastirii din codrii Pitestiului. La 14 octombrie 1802 a fost grav avariata de un seism puternic, fiind nevoie de o restaurare un an mai tarziu, in timpul pastoririi intaiului ierarh al Episcopiei Argesului, Iosif. Au urmat alte doua cutremure grele, care au afectat biserica.

Pentru restaurarea din perioada 1854-1856, in timpul egumeniei arhim. Ierotei Niculescu, a fost aleasa solutia rezidirii din temelie, conform planurilor arhitectului Schlatter.
Schitul Trivale a fost refacut dupa cutremurul din 1940, lucrarile dintre anii 1942 si 1944 fiind coordonate de Episcopia Argesului. in anul 1990, lacasul a fost transformat in manastire, biserica fiind resfintita.
Picturile manastirii sunt facute in 1731 de Ioasaf Grecu si restaurate in anul 1904.
Batranii din zona spun ca a fost adapostit aici, pentru o vreme, capul lui Mihai Viteazul, in drum spre Targoviste, dupa ce vrednicul domnitor a pierit ucis miseleste la Campia Turzii.
In perioada comunista Manastirea Trivale nu a functionat, ea fiind redeschisa in anul 1991. in prezent este o obste de calugari, avand hramul "Sfanta Treime".

Schitul Trivale se afla intr-un cadru natural feeric. in incantatoarea gradina a manastirii se gasesc biserica, troita, clopotnita si chiliile inundate de ghirlande de flori.
Manastirea Trivale este o oaza de liniste in tot tumultul citadin din orasul aflat chiar la cativa pasi, un loc de pelerinaj pentru foarte multi credinciosi, care vin aici zi de zi, pentru a se ruga si pentru a-si desfata privirile si sufletele cu frumuseti naturale incarcate de spiriualitate.
Adresa: str. Trivale, nr. 71, Pitesti, 110058, jud. Arges

Localizare Manastirea Trivale

Scrie review Manastirea Trivale

Ai vizitat Manastirea Trivale? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii