Judetul Alba - obiective turistice Judetul Alba
Judetul Alba, Judete Romania
Judetul Alba este situat in partea central-vestica a Romaniei, pe cursul mijlociu al Muresului.
Vecini:
- la nord-Cluj;
- la nord-vest-Bihor, Arad;
- la sud-vest-Hunedoara;
- la sud-Valcea;
- la est-Sibiu;
- la nord-est-Mures;
Judetul Alba este compus din 4 municipii (Alba Iulia - resedinta judetului, Aiud, Blaj, Sebes), 7 orase (Abrud, Baia de Aries, Campeni, Cugir, Ocna Mures, Teius, Zlatna) si 67 de comune
Cu o natura extrem de generoasa si un patrimoniu cultural de o mare valoare, judetul Alba dispune de un potential turistic ridicat si diversificat. Relieful montan este predominant si atinge inaltimi mai mari de 2.000 de metri in sudul judetului si peste 1.800 de metri in nord-vest. Aici se afla si Parcul Natural Apuseni, care este cel mai antropizat areal protejat din Romania si o destinatie turistica importanta pentru iubitorii de munte si de natura.
Zona de sud a judetului Alba a cunoscut si ea o dezvoltare turistica insemnata, Muntii Sureanu fiind, datorita domeniului schiabil existent, o destinatie turistica pentru practicarea sporturilor de iarna preferata de multi turisti. Datorita dezvoltarii Domeniului schiabil Sureanu, dar si faptului ca judetul Alba este traversat de soseaua inalta Transalpina, fluxul turistilor a crescut semnificativ, in special in sezonul estival.
Formele de turism cele mai populare din judetul Alba sunt turismul montan, turismul rural, turismul cultural si cel generat de existenta pe teritoriul judetului a trei elemente de patrimoniu mondial UNESCO.
Turismul montan s-a dezvoltat datorita potentialului turistic montan al judetului Alba, care este unul vast, pus in evidenta printr-o serie de atractii naturale si antropice care au favorizat dezvoltarea sporturilor de iarna, drumetiilor, turismului de aventura si a ecoturismului.
Turismul rural in judetul Alba a inregistrat o dinamica spectaculoasa in ultimii 20 ani, numarul pensiunilor turistice din mediul rural fiind de aproape 300 de unitati, oferind peste 5.000 de locuri de cazare. Aceasta forma de turism atrage indeosebi turisti straini interesati de cultura romaneasca, de obiceiuri si traditii, de gastronomia specifica locului, fiind un mijloc direct de cunoastere a civilizatiei traditionale autentice.
Imbinand farmecul rustic cu atractiile naturale, agroturismul este una din formele de turism cel mai bine reprezentata in muntii Apuseni prin zona Ariesului superior (Albac, Garda de Sus, Arieseni, Avram Iancu, Vidra) si prin comuna Rimetea din Muntii Trascau.