Bucium - obiective turistice Bucium
Bucium, Judetul Alba
Comuna Bucium este situata in partea central- vestica a judetului Alba, in bazinul superior al vaii Abrudelului, in Tara Abrudelului care cuprinde orasul Abrud si comunele Bucium, Ciuruleasa si Rosia Montana, intr-o frumoasa zona a Carpatilor Occidentali, cuprinsa in totalitate de Muntii Metaliferi.Teritoriul administrativ a1 comunei Bucium are o suprafata de 8570 ha ceea ce reprezinta 1,37% din suprafata judetului si cuprinde satele:
Bucium,
Anghelesti,
Bisericani,
Bucium Sat,
Cerbu,
Ciuculesti,
Coleseni,
Dogaresti,
Feresti,
Floresti,
Gura Izbitei,
Helesti,
Izbicioara,
Izbita,
Jurcuiesti,
Lupulesti,
Magura,
Muntari,
Petreni,
Poiana,
Poieni,
Stilnisoara,
Valea Abruzel,
Valea Alba,
Valea Cerbului,
Valea Negrilesii,
Valea Poienii,
Valea Sesii,
Valeni,
Vilcea.
Se afla la o distanta de 73 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului si la 12 km de Abrud, orasul cel mai
apropiat.
In satele din jurul Abrudului ocupatia locuitorilor era extragerea aurului si argintului.
Buciumul este atestat ca asezare, inca din epoca bronzului, ca urmare a descoperirii de pe Dealul Vilcoi a patru inele de bucla din aur, care dateaza din aceasta perioada, aflate la muzeul din Viena. Localitatea a fost mentionata documentar prima oara in anul 1595.
Peisajul natural al comunei este dominat de prezenta padurilor si pasunilor, dar si a unor forme de relief vulcanic, care au fost erodate de agenti externi, ajungand la foma actuala.
Cele doua Detunate, sunt o consecinta a eroziunii factorilor externi, rocile fiabile au fost erodate ramanand in peisaj cele doua stanci: Detunata Goala si Detunata Flocoasa.
Cadrul natural mai cuprinde si alte obiective de importanta locala, care chiar daca nu sunt evidentiate si puse sub regim de ocrotire, dau farmec locului. Astfe1 pe Valea Cerbului se intalneste un exemplar din zada (Larix deciduas), un conifer cu frunze cazatoare.
Localitaea are un pronuntat caracter agricol, unitatile industriale nu au o pondere insemata in cadrul comunei.
Din studiul pietii rezulta o cerere destul de redusa pentru o eventuala dezvoltarea turismului.
Din totalul de 2190 persoane (in anul 1999), care locuiau in comuna Bucium, in anul 2008 populatia a ajuns la 1784 de
locuitori, din care 420 persoane incadrate in munca, 963 pensionari, 226 elevi si 175 someri. Ca etnie, cu totii sunt romani,
iar ca religie majoritatea sunt ortodocsi si o mica parte apartin altor secte. Numarul de gospodarii este de 871.
Din punct de vedere al activitatilor economice, satele comunei Bucium intra in categoria asezarilor rurale cu activitati predominant agricole-cresterea animalelor, exploatarea padurilor, minerit.
0 buna parte dintre locuitori au ca singura posibilitate de existenta agricultura, micii intreprinzatori si turismul.
Intreprinzatorii sunt axati spre exploatarea si debitarea materialului lemnos, unii mergand pana la operatiunea de prelucrare in ateliere de tamnplarie.