Romania locurilor frumoase

Biserica Grecilor Buna Vestire

Biserica Grecilor Buna Vestire, Alba Iulia

Construirea bisericii a inceput in 1782 si s-a incheiat in 1794. Se prezinta ca o biserica de tip sala, formata din absida semicirculara decrosata, nava compartimentata in trei travee si turnul clopotnita alipit pe latura de vest. La interior in partea de vest a fost amenajat ulterior un cafas cu balustrada de lemn, sprijinita pe coloane. Tot in interior se remarca un impresionant iconostas pictat la inceputul secolului al XIX-lea de echipa lui Simion Silaghi din Abrud. Vechea pictura murala realizata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea se mai pastreaza doar in altar.
Din inzestrarea bisericii provin 15 icoane pictate de Stan Zugravul din Rasinari datate la 1768 provenite din biserica anterioara lacasului de zid, candela si cadelnita donate in 1768 de Manu Karandoni de la Melinik, icoana imparateasca pictata de Simion din Balgrad datata la 19 aprilie 1783, alte doua candele donate de Kriska Karandoni avand inscriptionat anul 1794 si o alta icoana cu inscriptia in litere grecesti Stefanu.

in dimineata zilei de 1 decembrie 1918 aici s-a savarsit serviciul religios ortodox de catre episcopul Miron Cristea, viitorul patriarh al Romaniei, premergator Adunarii de la Sala Unirii.
Cimitirul bisericii "Bunavestire" este de asemenea Monument Istoric.

Vechime: 1782 - 1794
Adresa: Str Avram Iancu 7

Localizare Biserica Grecilor Buna Vestire

Scrie review Biserica Grecilor Buna Vestire

Ai vizitat Biserica Grecilor Buna Vestire? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii