Romania locurilor frumoase

Statiunea Arieseni - obiective turistice Statiunea Arieseni

Statiunea Arieseni, Judetul Alba

Statiunea turistica Arieseni este o zona deosebit de atragatoare si se afla la granita dintre judetele Alba si Bihor, la o altitudine de 1.000 m, reprezentand un punct de plecare in traseele de escalada si drumetie din Muntii Apuseni.
Aceasta asezare care-si are satele cocotate pe acoperisul Apusenilor risipite pe coclauri greu de strabatut este cunoscuta ca cea mai mare statiune turistica de pe Valea Ariesului data de numeroasele hoteluri, pensiuni, vile si cabane turistice. Stiindu-se ca turismul este mijlocul cel mai sigur care poate aduce bunastare celor ce traiesc in ascunzisul motesc al acestei lumi de lemn si de piatra.
Dezvoltarea ei ca statiune turistica se datoreaza migratiei populatiei din zonele joase spre locurile mai inalte, libere, in cautarea pasiunilor montane.
Aceasta statiune ne indeamna sa cugetam la multe din tainele vietii, la regulile ei mai vechi si mai noi ale omului traitor in "salbaticia" muntelui si ale celui din orasele sufocante de prea multa "civilizatie", la oamenii care aici se respecta si se ajuta reciproc, se suporta mai usor, traiesc in mai mare armonie, in liniste, in intelegere, in curatenie morala, in dragoste, in mai mare apropiere sufleteasca intre vecini decat in asezarile aglomerate, intre neamuri. Factorul uman aici are mai mare valoare ca oriunde in alta parte.
In anotimpul rece statiunea Arieseni ii intampina pe iubitorii sporturilor de iarna cu partia si cu teleschiul in popasul Vartop, iar in anotimpurile calde natura salbatica de aici le mangaie sufletul celor ce indragesc natura curata si le incanta privirea pana la desfatare prinalte obiective turistice din localitate si din apropiere precum: Ghetarul Vartop, Groapa Ruginoasa, Biserica veche din Arieseni, Cetatile Ponorului , Pestera Coiba Mare, Varful Bihorul, Varful Piatra Graitoare, Varful Taul Mare, Cascada Bucinis, Cascada Varciorog, Muzeul Patrahaitesti, Ghetarul Scarisoara, Pestera Poarta lui Ionele, Pestera Portile Bihorului , si ca acestea, un fenomen carstic deosebit pentru tara noastra, Pestera Ursilor si/sau Casa memoriala Avram Iancu.
De asemenea, se pot vizita manastirile Lupsa si Posaga, iar pe timpul verii puteti face o excursie inedita la Targul de fete de pe Muntele Gaina.

Comuna Arieseni este situata in extremitatea nord-estica a judetului Alba, la izvoarele Ariesului Mare, la 120 km de Municipiul Alba Iulia - resedinta de judet - si la 40 km de cel mai apropiat oras - Campeni
Zona reprezinta centrul unui cerc ce cuprinde la extremitatea sa orasele: Cluj Napoca la 141 km, Oradea la 130 km, Arad la 182 km, Deva la 133 km si Alba Iulia la 120 km constituind astfel o atractie aproximativ egala a turistilor din aceste zone
Din punct de vedere geografic, comuna se situeaza intre Muntii Bihor - Vladeasa, munti ce constituie unitatea cu cele mai mari altitudini din Munti Apuseni (Varful Curcubata Mare - 1848 m), intre masivele Batrana si Biharia, legate prin saua Vartop la altitudinea de 1180 m, pentru ca apoi raul Ariesul Mare sa desparta cele doua unitati montane.
Dezvoltarea localitatilor apartinatoare comunei se face in prezent de la DN 75, datorita conditiilor mai bune de acces, urmeaza apoi drumurile judetene si cele forestiere.
Satele cele mai apropiate de centrul comunei sunt Stei Arieseni, Pantesti si Avramesti, iar cel mai indepartat este Casa de Piatra.
Prin asezarea sa pe DN 75, in centrul Muntilor Bihor, intr-o zona cu un potential turistic deosebit, comuna Arieseni are perspective mari de dezvoltare prin turism. Resursele turistice prin varietatea si complexitatea lor au o valoare ridicata, ceea ce confera zonei un grad ridicat de interes turistic atat vara cat si in anotimpul alb (stratul de zapada persista circa 4-5 luni pe an pe versantii nordici, avand o grosime medie de circa 60-70 cm)

Localizare Statiunea Arieseni

Scrie review Statiunea Arieseni

Ai vizitat Statiunea Arieseni? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii