Romania locurilor frumoase

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului, Alba Iulia

Inceputul existentei lacasului de cult poate fi plasat candva in primele decenii ale secolului al XVIII-lea, posibil in 1720 sau chiar in 1736 dupa o inscriptie in greceste sau chirilica de pe o candela aflata aici. Traditia atribuie constructia bisericii in legatura cu zidarii romani din Lipova care lucrau la edificarea cetatii Alba Carolina, de aici si denumirea cartierului Lipoveni, unde au fost stramutati locuitorii din preajma cetatii, marturie fiind subventiile acordate in 1720 de catre austrieci prin generalul Steinville si care asigurau locuitorilor mijloacele necesare stramutarii din zona fortificatiei in cartierul amintit. Apare pentru prima data in reprezentarile cartografice austriece in 1752.

In curtea lacasului a fost amenajat un lapidariu cu vechile insemne de mormant printre care lespezile din piatra ale lui Ioan Dragos de Thurma, Generali Lecca si Lupeanu, etc.
intre anii 1759-1761 biserica a fost disputata de catre ortodocsi si greco-catolici, suferind o serie de stricaciuni, care au necesitat reparatii seminificative. Reparatiile executate in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea au fost realizate prin contributia credinciosilor printre care se remarca magistrul de posta Ioan Dragos de Thurma. Lucrarile au suprainaltat zidurile, s-a realizat un nou tip de bolta si s-a adaugat turnul clopotnita in anul 1763 in timpul episcopului Petru Pavel Aron. in anul 1827, dupa o inscriptie din altar, prestolul original a fost inlocuit cu o noua masa de altar. in urma reparatiilor din 1922 s-au descoperit la interior fragmente din pictura originala. Cele mai valoroase elemente decorative se pastreaza pe ancadramentele de piatra de la ferestre, doua din altar si sase dispuse simetric pe nava. Ancadramentele respective sunt inzestrate cu motive florale, o frunza de acant terminata in rozeta la baza si flori de lalea pe arhivolta in dreptul volutelor.

Actuala pictura dateaza din 1957-1958, cand a fost confectionat din lemn iconostasul si tribuna din partea de nord.
Cimitirul vechi-Lipoveni, din jurul Bisericii, este de asemenea Monument Istoric.

Vechime: sec. XVIII
Adresa: Str. Marasesti 17

Localizare Biserica Adormirea Maicii Domnului

Scrie review Biserica Adormirea Maicii Domnului

Ai vizitat Biserica Adormirea Maicii Domnului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii