Romania locurilor frumoase

Muntii Macin - obiective turistice Muntii Macin

Muntii Macin, Zone turistice

Muntii Macinului (18.546 ha) sunt situati in sud-estul Romaniei, respectiv in nord-vestul Dobrogei, in judetul Tulcea, intre Valea Dunarii, Valea Luncavitei si inseuarea Cerna-Horia, fiind incadrati intre 28 grade 07 si 28 grade 27 long. E, respectiv 45 grade 01 si 45 grade 21 lat. N.
In partea de vest si sud-vest a parcului, accesul se face de pe drumul national 22D, intre localitatile Macin si Horia. La nord se afla drumul european E87, intre localitatile Macin-Jijila-Luncavita. Drumul judetean dintre comunele Horia si Luncavita permite accesul in estul si nord-estul parcului.
Muntii Macinului au o deosebita importanta intre muntii tarii, fiind cei mai vechi munti din Romania, interesul cercetatorilor fiind orientat, datorita numeroaselor vestigii istorice, catre sapaturile arheologice, dar in egala masura si catre cercetarea stiintifica a vastului tezaur natural existent aici - geologic, botanic, zoologic.
Potentialul natural de care dispune in prezent, face Parcul National Muntii Macinului accesibil unei game largi de turisti interesati de drumetii in natura, peisaje, flora, fauna caracteristice parcului, studii si documentare. Pe teritoriul parcului exista una din cele mai vechi, interesante si cunoscute rezervatii din tara noastra - Rezervatia Naturala Valea Fagilor. Aceasta se remarca prin prezenta unica si viguroasa a fagului tauric ce prezinta caractere intermediare intre fagul autohton si fagul oriental si a florei de subarboret, unica in Dobrogea si asemanatoare fagetelor din Crimeea.
Situl Natura 2000 SCI Muntii Macinului (ROSCI0123) cu suprafata de 18.546 hectare reprezinta o arie special desemnata pentru a conserva si proteja habitate prioritare si de importanta europeana, precum si populatiile mai multor specii rare, vulnerabile si periclitate de plante, insecte, amfibieni, reptile si mamifere care se regasesc in anexele Directivei Habitate, lege specifica pentru protectia habitatelor si speciilor de interes conservativ cu aplicabilitate la nivelul intregii Comunitati Europene.
Astfel in sit gasim suprafete importante ale urmatoarelor habitate prioritare:
- Vegetatie forestiera ponto-sarmatica cu stejar pufos (91AA)
- Vegetatie de silvostepa eurosiberiana cu Quercus spp. (91I0*)
- Paduri balcano-panonice de cer si gorun (91M0)
- Paduri dacice de stejar si carpen (91Y0)
- Paduri dobrogene de fag (91X0)
- Tufarisuri de foioase ponto-sarmatice (40C0*)
- Stepe ponto sarmatice (62C0*)
- Pajisti si mlastini saraturate panonice si ponto-sarmatice (1530)
- Comunitati pioniere din Sedo-Scleranthion sau din Sedo albi-Veronicion dilleni pe stancarii silicioase (8230)
- Pesteri in care accesul publicului este interzis (8310)
Totodata situl ofera conditii prielnice pentru urmatoarele specii protejate:
a) Plante:
- Agrimonia pilosa (Turita mare)
- Moehringia jankae (Merinana)
- Campanula romanica (Clopotel dobrogean)
- Himantoglossum caprinum (Ouale popii)
- Echium russicum (Limba sarpelui)
b) Insecte:
- Lycaena dispar (Fluturasul purpuriu)
- Callimorpha quadripunctaria (Fluture tigrat)
- Lucanus cervus (Radasca)
- Osmoderma eremita (Pustnic)
- Cerambyx cerdo (Croitorul mare al stejarului)
- Morimus funereus (Croitor cenusiu)
- Rosalia alpine (Croitor alpin)
- Pholidoptera transsylvanica (Cosas transilvan)
- Euphydryas maturna (Fluture maturn)
c) Amfibieni si reptile:
- Bombina bombina (Buhai de balta cu burta rosie)
- Testudo graeca ibera (Testoasa dobrogeana)
- Elaphe quatuorlineata (Balaurul dobrogean)
d) Mamifere:
- Rhinolophus ferrumequinum (Liliacul mare cu nas potcoava)
- Spermophilus citellus (Popandau)
- Mesocricetus newtoni (Hamster dobrogean)
- Mustela eversmannii (Dihor de stepa)
- Vormela peregusna (Dihor patat)
Numarul plantelor superioare reprezinta peste 19% din flora Europeana si este comparabil cu flora bogata a insulelor Creta si Corsica. Unul dintre principalele argumente pentru infiintarea acestui sit este valoarea ecologica remarcabila a acestor munti si prezenta multor specii floristice care sunt periclitate atat la nivel national cat si international. Muntii Macin si imprejurimile lor sunt singurele zone din Romania unde inca mai exista suprafete importante de vegetatie naturala de stepa, care nu se gaseste nici in Balcani si este foarte rara acum in Europa. Aceasta zona protejeaza 27 de specii si subspecii de plante endemice (Campanula romanica, Corydalis solida ssp slivenensis, Euphorbia nicaeensis ssp cadrilateri, Moehringia grisebachii, M. jankae, Silene cserei). O parte din insectele gasite in Muntii Macin sunt noi pentru stiinta. De exemplu Polia cherrung a fost descoperita in 1997 langa localitatea Greci. De asemeni subspecia macini a fluturelui Chersotis laeta si subspecia niculescui a fluturelui Chersotis fimbriata a fost descrisa numai in 1997. Cateva specii de insecte au fost inregistrate ca vietuind numai in aceasta regiune a tarii: Menaccarus arenicola, Nabis provencalis, Hypantopa segnelle, Bryotropha tachyptilella, Bryotropha domestica, Caryocolum alsinella, Caryocolum mucronatella, Anacampsis timidella, Dyspessa salicicola, Exophila rectangularis, Cucculia dracunculi, Nominoides facilis, Trichodes favarius, cerocoma schreberi, Halyzia sedecimguttata, Anatis ocellata, Harmonia quadripunctata, Judolia erratica, Strangalis septempunctata, etc.

Localizare Muntii Macin

Scrie review Muntii Macin

Ai vizitat Muntii Macin? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii