Romania locurilor frumoase

Greci - obiective turistice Greci

Greci, Judetul Tulcea

Comuna Greci este compusa dintr-o singura localitate cu un teritoriu administrativ de 8770 de ha din care 483 ha intravilan si o populatie de 5635 de locuitori ce formeaza 1720 de gospodarii.
Localitatea este situata in N-V judetului Tulcea si al Dobrogei, la poalele celor mai batrani munti din Europa, Muntii Macinului. fiind invecinata de la N la E cu localitatile Macin, Jijila, Vacareni, Luncavita, Cerna, Turcoaia si Carcaliu.
Comuna Greci se leaga printr-un drum judetean in lungime de 3 km de D.N. 22D, aflandu-se la 72 de km de resedinta de judet, Tulcea, si la 25 de km de comuna Smardan care face legatura peste Dunare cu orasul Braila.
Majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi fiind impartiti in trei parohii deservite de trei biserici. Deasemenea in comuna exista o comunitate de italieni care au o biserica catolica.
Istoric
- Asezarea a fost intemeiata de catre romani si este mentionata pentru prima data in harta statistica austriaca din 1790 sub forma de Greczj. Pentru ca majoritatea locuitorilor se ocupau cu gradinaritul, in actele de proprietate turcesti (tapiuri) localitatea mai este denumita si Saganlic (ceparie).
- La locul numit Cuzluc ar fi existat un sat turcesc ai carui locuitori s-ar fi retras la Greci. In localitate au venit la sfarstitul sec. XIX colonisti italieni care se ocupau cu exploatarea pietrei din muntele Iacob.
- In 1812 sunt mentionati si mocani ardeleni din randul carora s-a evidentiat primul invatator din sat pe nume Ion Moroianu. Din contopirea acestor inaintasi s-a nascut comuna de astazi, cea mai mare din judet, daca luam in considerare ca este compusa dintr-o singura localitate.
Economie
- Specificul comunei este agro-industrial, terenul arabil de 4500 ha oferind posibilitatea intretinerii familiilor din recoltele anuale de cereale, porumb, floarea soarelui si legume.
- In localitate functioneaza doua fabrici de confectii cu capital italian in care lucreaza circa 300 angajati in majoritate femei.
- Comuna beneficiaza de existenta a patru exploatari de piatra (o indelungata traditie locala a cioplitorilor in piatra).

Localizare Greci

Scrie review Greci

Ai vizitat Greci? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii