Romania locurilor frumoase

Traseul tematic Povestile Macinului

Traseul tematic Povestile Macinului, Greci

Traseul se adreseaza tuturor categoriilor de turisti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie.
Traseul tematic Povestile Macinului are punctul de plecare din localitatea Greci, intrandu-se in parc pe Valea Racova, urca pe Dealul cu Drum spre varful Cartalu, pe care il ocoleste prin stanga, se continua spre varful Calcata si coboara pe Valea Carabalu in localitatea Greci.
Traseul Carabalu scoate in evidenta diferentele dintre tipurile mari de habitate din parc, dintre zonele unde activitatea umana este redusa si zonele antropizate unde in trecut s-au desfasurat activitati de exploatare a granitului.
Se pot observa specii de flora si fauna de importanta europeana precum Militeaua dobrogeana (Siliene compacta), Stanjenel de stanca (Iris sintenisii), Garofita pitica (Dianthus nardiformis), Testoasa dobrogeana (Testudo graeca ibera), Gusterul dobrogean (Lacerta trilineata), Balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata).
Marcaj Traseu: banda galbena
Durata: 3-4 ore
Descrierea punctelor de pe traseu:
- In primul punct de pe traseu, ti-am pregatit cateva informatii generale: o scurta istorie a Dobrogei si cateva date despre zona Macinului si peisajele uimitoare de aici. in acest punct te poti odihni pe bancuta, la umbra unui arbore racoros, inainte de a porni mai departe.
- La punctul 2 poti descoperi cum se poate adapta un arbore la conditiile climatice putin cam aspre ale Dobrogei: precipitatii putine, caldura mare, strat redus de sol. Si totusi unii arbori reusesc si "pregatesc terenul" pentru altii.
- La punctul 3 te asteapta o scurta istorie a evolutiei peisajului, intr-un loc ce-ti ofera o frumoasa panorama. Daca este senin poti vedea si Dunarea in departare.Am adaugat pentru tine si o mica legenda locala a denumirii localitatii Greci.
- Parcurgand traseul la punctul 4 vei afla cateva dintre secretele plantelor din Parcul National Muntii Macinului. Unele plante de pe aceste melaeguri sunt extrem de rare, altele se gasesc doar aici.Pentru a supravietui in conditii de ariditate fiecare planta are mici secrete pentru adaptare. Te asteptim sa le descoperi!
- Aici vei descoperi o zona speciala in cadrul parcului: Rezervatia Moroianu. Aici se gasesc specii de flora extrem de variate, unele foarte rare si chiar cateva flori "venite" din indepartatul Caucaz, Iran sau Asia Mica!
- La punctul 6 ti-am pregatit o intalnire...pe hartie, cu cateva specii de animale din Parcul National Muntii Macinului. Nu stim daca le vei edea pe toate pe traseu..., dar, daca esti atent la urme si la cateva indicii din descrierea acestora, ai mari sanse sa le vezi sau sa le auzi!
- Daca ai ajuns deja la numarul 7 vei afla ceea ce putini stiu: in Macin se gasesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decat primii dinozauri pe Pamant.

Scrie review Traseul tematic Povestile Macinului

Ai vizitat Traseul tematic Povestile Macinului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii