Macin - obiective turistice Macin
Macin, Judetul Tulcea
Macin este un oras in judetul Tulcea, Dobrogea, Romania. In localitatea Macin functioneaza o parte a Administratiei Parcului National Muntii Macinului.Populatia, conform ultimului recensamant din 2002, este etnic-mixta, fiind inregistrate in oras nu mai putin de 11 nationalitati (romani, turci, rromi, rusi-lipoveni, etc.) si 9 culte religioase care convietuiesc in deplina armonie si toleranta.
Populatia: 12.100 locuitori. & Populatia stabila: 10.607 locuitori.
Istoric:
MACIN este o asezare antica, datand din sec.III, recunoscuta cu statutul de comuna urbana in documente otomane din sec. XVI. Originea indepartata a acestui asezamant poate fi identificata in vechiul Arrubium, nume dat de catre celti in sec. III i.Hr. Se pare ca inca din antichitate acest asezamant ar fi jucat un deosebit rol religios in viata oamenilor acestor locuri si ca tot aici ar fi existat un cult al zeului Jupiter Arrubianus, de la care se pare ca isi trage si numele. Cetatea era cuprinsa in uniunea tribala condusa de Rhemaxos, sau, poate a celei a lui Zyraxes, incluzand si Delta Dunarii. Dupa cucerirea Dobrogei de catre romani, "Arrubium" a devenit resedinta unei unitati de cavalerie romana, atestata intre anii 99-241 e.n de doua diplome militare eliberate unor veterani: prima din 14 august 99, cealalta din 2 aprilie 241. Dupa o perioada de "tacere" a izvoarelor istorice, este readusa in actualitate posibila localizare a "Vicinei" la Macin , de unde provenea primul mitropolit al Tarii Romanesti (1359), Iachint din Vicina . Reputati istorici, precum N.Iorga, Ghe.I.Bratianu, afirma aceasta ascendenta toponimica.
O data cu cucerirea Dobrogei de catre Imperiul Otoman, Macinul devine sediu al unei garnizoane otomane, centru de colectare si tranzit al produselor destinate aprovizionarii Constantinopolului.
Momentele istorice importante in aceasta perioada:
- Atacul cavaleriei muntene in campania din 1462 impotriva armatei turce, ocazie cu care Vlad Tepes a restabilit pentru moment controlul romanesc asupra jumatatii de nord a Dobrogei.
Incursiunea armata din toamna 1594 - primavara anului 1595, condusa de catre domnitorii Aron Voda si Mihai Viteazul , in contextul rascoalei antiotomane a Tarilor Romane, ocazie cu care fortaretele de la Macin, Silistra, Sistov, Nicopol, Rahova au fost tinta unor atacuri fulgeratoare, incununate de succes.
- O data cu declansarea "crizei orientale" cetatea Macinului a fost in mai multe randuri implicata in episoade ale razboaielor ruso-turce. La 11 octombrie 1771, generalul rus Miloradovici alunga din Macin oastea otomana de sub conducerea lui Abdi Pasa , al carui efectiv se ridica la 7.000 de oameni. Fortificatiile de la Macin si Tulcea aveau sa mai fie jefuite si distruse in anii 1771, 1773, 1790, 1791 in contextul campaniilor tariste. Nu intamplator, in secolul al XIX-lea Poarta acorda o atentie speciala consolidarii fortificatiilor de la Macin inconjurate cu santuri adanci si valuri de pamant, sapte bastioane, depozite pentru munitie si armament. in momentul declansarii razboiului ruso-romano-turc din 1877-1878, turcii dispuneau la Macin de efective militare compunand 6 batalioane, 4 escadroane si trei baterii.
- Macinul si zona sa limitrofa s-au inscris din nou pe harta operatiunilor militare, retinand ca episoade mai semnificative scufundarea cuirasatului turc Luft - i Djelil- una din cele mai importante nave de razboi ale flotei otomane din zona, dupa un intens tir al artileriei ruse din Braila si asa numitul "atac de la Macin" din 14 mai 1877 cand salupa "Randunica" a scufundat pe canalul Macin, monitorul cuirasat turc "Duba Seifi" .
- La 9 iunie, trupele Corpului 14 al armatei ruse, comandat de generalul Zimmerman, au inceput trecerea Dunarii in Dobrogea, de la Galati si Reni spre Macin, care a fost ocupat la 11 iunie 1877. Populatia orasului, cifrata la aproximativ 6.000 locuitori a intampinat armata rusa cu Evanghelia si Crucea.
- in temeiul prevederilor Tratatului de la Berlin (1878) care stipula reunirea Dobrogei cu Romania, la 14 noiembrie 1878 o coloana a armatei romane si inalte oficialitati ale Guvernului de la Bucuresti treceau pe sub un arc de triumf ridicat la Macin, marcand si aici implinirea unui moment al reintregirii nationale.