Romania locurilor frumoase

Cetatea Orgame - Argamum

Cetatea Orgame - Argamum, Jurilovca

Cetatea Orgame - Argamum este mentionata in izvoarele istorice de la inceputul sec. al VI-lea si din sec. al V-lea i.e.n. Hecateu din Milet. Dupa perioada greceasca, cetatea a capatat denumirea de Argamum in perioada romana, sec. I-VI.
Mare parte din cetate, care insumeaza 4 bazilici paleocrestine, un vechi mormant grecesc si ziduri de incinta, se afla inca sub pamant, situl arheologic avand o suprafata totala de aproape o suta de hectare. Aici au fost descoperite vestigii unicat, monede folosite la schimb, varfuri de sageata confectionate din bronz, delfinasi olbieni, lingouri de bronz sub forma mamiferelor marine.

Este prima localitate urbana de pe teritoriul de astazi al Romaniei mentionata intr-un izvor scris antic - istoricul Hekataios din Milet .in sec. VI a. Chr Asezarea a fost intemeiata la mijlocul sec. VII a.Chr. de catre grecii din Asia Mica, cu cel putin o generatie inaintea cetatii Istros / Histria, intr-o zona cu urme de locuire din epoca bronzului si din prima epoca a fierului. Din perioada arhaica dateaza un impresionant complex funerar din necropola cetatii ce a apartinut unui personaj important din prima generatie de colonisti, urme de locuire in zona de est a falezei, doua cuptoare artizanale pentru ceramica; perioada clasica este ilustrata printr-un segment al zidului de incinta, edificii si cuptoare situate spre capul promontoriului, grupuri de morminte tumulare asociate pe criterii familiare in necropola cetatii; epocile elenistica tarzie si romana timpurie sunt reprezentate prin unele vestigii pastrate pe platoul argamens, dincolo de sistemul de aparare al cetatii romano-bizantine. in epocile romana si romano-bizantina izvoarele istorice inregistreaza numele cetatii in variantele Argamum si Ergamia. Cetatea romano-bizantina avea o suprafata de aproximativ 2,6 ha, o forma aparent triunghiulara cu opt turnuri, sase contraforti (bastioane) si doua porti principale - pe laturile de vest si sud si o poarta mica pe latura de sud. Sistemul defensiv cuprindea, in afara incintei, doua valuri de pamant cu sant. in interiorul cetatii au fost cercetate si, in parte "restaurate", o serie de edificii publice si private datand din sec. V- VII p. Chr .: "pretoriul", basilica cu trei nave si capela (numita conventional basilica nr. 3), basilica din sectorul central (basilica 2), cea mai mare dintre basilicile argamense, basilica cu o singura nava (basilica 1), locuinte si parte din sistemul stadal. O a patra bazilica, de mici dimensiuni, cu o singura nava, a fost descoperita la aproximativ 1,3 km fata de Poarta de vest, pe culmea unui deal cu altitudinea de 50 m. Necropola romano-bizantina a cetatii a ocupat zona locuita anterior (sec. I a.Chr. - IV p.Chr.), in afara sistemului defensiv. in fata cetatii Orgame/Argamum, la aproximativ 2,5 km spre est, pe insula Bisericuta, se afla o fortificatie romano-bizantina si urme de locuire din epoca medievala timpurie. (text adaptat dupa publicatia proiectului "Arhetur", 2008, ICEM Tulcea, p. 28)

Localizare Cetatea Orgame - Argamum

Scrie review Cetatea Orgame - Argamum

Ai vizitat Cetatea Orgame - Argamum? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii