Cerna - obiective turistice Cerna
Cerna, Judetul Tulcea
Comuna Cerna este situata in partea de vest a judetului Tulcea, la altitudinea medie de 55 m. Coordonatele geografice sunt 28 17 49 grade longitudine estica si 45 03 20 grade latitudine nordica.Comuna este delimitata de: Comuna Greci (nord), Comuna Hamcearca si Comuna Horia (est), Comuna Dorobantu (sud) si Comuna Peceneaga si Comuna Turcoaia (vest).
Drumuri de acces: DN 22 D, DJ 222 B, DC 39.
Sate componente comuna Cerna: Cerna (resedinta de comuna), Traian, Mircea Voda si General Praporgescu.
Pe teritoriul comunei se intinde zona de sud-vest a Parcului National Muntii Macinului.
Reteaua hidrografica este saraca, de mentionat fiind doar paraul Cerna. Debitele de apa sunt reduse, iar cursul paraului are caracter temporar, influentat si de insuficienta alimentare subterana a vaii. Valea raului este foarte larga, avnd numai temporar apa cu debit ridicat. Ca resursa hidrografica aparte, in satul Traian exista un lac artificial.
In ceea ce priveste clima, temperatura medie anuala are o valoare de 10-11 grade C. Verile sunt calde cu temperaturi medii in luna iulie de 26-28 grade C. Timpul favorabil practicarii drumetiilor de vara in Muntii Macinului se intinde din luna aprilie pana in luna noiembrie.
Cantitatea anuala de precipitatii care cad in aceasta zona este de 400-600 mm, mai mare decat in restul Dobrogei, iar vanturile care bat de la NE sau de la NV sunt predominante. Perioade de calm atmosferic se inregistreaza vara si toamna.
Istoric: Descoperirile arheologice facute pe teritoriul administrativ al Comunei Cerna atesta urme de civilizatie daco-romana si medievala, dar numele comunei il gasim mentionat intr-o harta austriaca din anul 1790 sub forma "Czerna". Desi localitatea a fost distrusa de mai multe ori de valurile istoriei, iar vatra satului s-a mutat spre padure sau spre "ceair", numele s-a pastrat : "Cerna".Vechile izvoare spun ca Cerna a fost un sat de turci. Dupa 1830 s-au stabilit aici cateva familii de bulgari, asfel incat in anul 1935 aproximativ 80% din populatia satului era de origine bulgara.Vremelnic au trait in Cerna si cerchezi.In anul 1940, in urma schimbului de populatie conform Tratatului de la Craiova, in Cerna se stabileste o mare comunitate de meglenoromani, parte a romanilor sud-dunareni. Convietuirea cu romanii si bulgarii ramasi in localitate a fost pasnica.Dintotdeauna Cerna a fost o localitate cu oameni harnici si gospodari. La inceputul secolului al XX-lea localitatea a cunoscut o dezvoltare economica fara precedent. In sat se afla o scoala mare, o banca populara, judecatorie, ocol silvic, sase mori de vant si o intreaga retea de ateliere mestesugaresti si unitati comerciale. Mai mult, aparea chiar si un ziar cu redactia si administratia la Cerna. De asemenea, subsolul bogat in zacaminte au atras antreprenori care au infiintat cariere si unitati de extractie a minereurilor.