Romania locurilor frumoase

Parcul National Muntii Macinului

Parcul National Muntii Macinului, Judetul Tulcea

Muntii Macinului se incadreaza altitudinal intre 7 si 467 m, reprezentand zona cea mai inalta a Podisului Dobrogean, fiind situati in apropierea limitelor vestice ale Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Situati intr-un climat moderat-continental, sunt caracterizati prin temperaturi medii anuale intre 10,80C si 90C, respectiv precipitatii intre 480,4 mm si 600 mm, fiind cei mai arizi munti din Romania.
Parcul National ocupa zona centrala cea mai inalta a Muntilor Macin, cuprinzand cea mai mare parte din culmea principala (cunoscuta sub denumirea de Culmea Macinului), precum si o culme secundara a acestora, respectiv Culmea Pricopanului. Este situat pe teritoriul administrativ al localitatilor: Macin, Greci (situate in vestul parcului) comuna Cerna (amplasata in vestul si sud-vestul parcului), comunele Hamcearca si Luncavita (situate in estul acestuia) precum si Jijila (situata in partea de nord).
Parcul National Muntii Macinului se intinde pe o suprafata de 11.321 ha, din care 3.651 ha reprezinta zonele strict protejate, zonele tampon totalizand 7.670 ha. Astfel, aceasta reprezinta cea mai intinsa suprafata disponibila in prezent, in care se urmareste conservarea unui numar maxim de specii, indivizi din fiecare populatie, clase de varsta pentru plante si resurse de hrana, in special pentru pradatori. Aceasta ar putea permite persistenta pe termen lung a ansamblului florei si faunei, prin evitarea cresterii ratelor de disparitie datorita fragmentarii.
Cele mai intinse si compacte zone strict protejate se afla pe rama vestica a culmii Macinului in zona comunei Greci. Pe suprafete ceva mai reduse acestea se regasesc si in zona celor mai inalte varfuri ale Culmii Pricopanului si in zona Rezervatiei Valea Fagilor din partea nord-vestica a Culmii Macinului.
In sudul si mai ales in estul parcului, zonele strict protejate ocupa suprafete mai restranse, avand un caracter fragmentat datorita faptului ca acestea sunt reprezentate indeosebi prin pajisti situate pe culmile stancoase.Ca morfologie, Dobrogea de Nord prezinta relief tipic de peneplena, avand ca element caracteristic Muntii Macinului, erodati, ramasi ca un rudiment al sistemului cutat hercinic. Cota maxima este 458 m in masivul Greci.
Reteaua hidrografica este foarte saraca. Vaile sunt foarte largi, unele avand numai temporar apa. Produsele de eroziune sunt transportate foarte putin pana la baza pantei si sunt numai partial antrenate in lungul unor vai cu apa. Vaile largi sunt acoperite cu o cuvertura groasa de depozite loessoide si deluvial-proluviale, care mascheaza depozitele mai vechi. Din aceasta cauza, deschiderile se gasesc numai pe crestele dealurilor sau in lungul versantilor abrupti.
Site Parcul National Muntii Macinului: www.parcmacin.ro

Localizare Parcul National Muntii Macinului

Scrie review Parcul National Muntii Macinului

Ai vizitat Parcul National Muntii Macinului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii