Parcul National Muntii Rodnei
Parcul National Muntii Rodnei, Borsa
Aria naturala se intinde in extremitatea estica a judetului Maramures (pe teritoriile administrative ale comunelor Moisei si Sacel si al orasului Borsa) si in cea nord-estica a judetului Bistrita-Nasaud (pe teritoriile comunelor Maieru, Parva, Rebrisoara, Rodna, Romuli, sant si Telciu si pe cel al orasului Sangeorz-Bai).Parcul National Muntii Rodnei este desemnat international ca Rezervatie a biosferei de catre Comitetul UNESCO, in cadrul programului "Omul si Biosfera".
Importanta acestui parc se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare. A fost organizat in anul 1990 atunci cand Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului a emis Ordinul nr. 7 privind constituirea unui numar de 13 parcuri nationale printre care si Parcul National Rodna. Acest ordin a provocat o oarecare confuzie deoarece se refera doar la suprafetele de fond forestier din parcurile nationale, nu si la suprafetele ce contin goluri alpine.
Suprafata actuala este cea stabilita in anul 2002 de catre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Din suprafata totala de 46.399 ha a PNMR, 3,300 ha au fost declarate Rezervatie a Biosferei in anul 1979.
Parcul national se suprapune atat sitului de importanta comunitara (SCI) cat si ariei de protectie speciala avifaunistica (SPA) - Muntii Rodnei.
in Parcul National Muntii Rodnei se afla mai multe arii naturale de un deosebit interes stiintific, geologic, peisagistic, floristic, faunistic si speologic, dintre care: Pietrosu Mare (rezervatie naturala inclusa in programul mondial al UNESCO - "Omul si biosfera"), Piatra Rea, Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, Pestera din Valea Cobaselului, Ineu - Lala, Pestera Izvorul Tausoarelor, Izvorul Batrana, Izvoarele Mihaiesei, Pestera si izbucul Izvorul Albastru al Izei.
Muntii Rodnei prezinta o arie naturala cu o diversitate floristica si faunistica ridicata, exprimata atat la nivel de specii cat si la nivel de ecosisteme terestre.