Romania locurilor frumoase

Parcul Natural Muntii Maramuresului

Parcul Natural Muntii Maramuresului, Borsa

Muntii Maramuresului (cel mai inalt masiv montan aflat la granita nordica a tarii, ce atinge altitudinea maxima de 1.957 m. in Varful Farcau) se afla in partea nordica a Orientalilor, invecinandu-se la est cu Obcinele Bucovinei, la sud cu Muntii Rodnei si Depresiunea Maramuresului, iar la nord cu Masivul Rakhiv, din tara vecina, Ucraina.
Parcul natural a fost declarat arie protejata prin Hotararea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 38 din 12 ianuarie 2005 (privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone) si se intinde pe o suprafata de 148.850 hectare. Aria protejata se suprapune in mare parte sitului de importanta comunitara - Muntii Maramuresului.
Parcului Natural Muntii Maramuresului reprezinta un areal montan (paduri, pajisti, goluri alpine, stancarii si vaii) bogat in flora constituita din gorunete si fagete, molidisuri, jnepenisuri si ierburi; ce adaposteste, conserva si asigura conditii prielnice de vietuire mai multor specii de fauna salbatica (reprezentata de o gama diversa de mamifere, pasari, reptile, amfibieni, pesti si insecte) protejata la nivel local sau european.
Parcul include patru rezervatii naturale de interes national corespunzatoare categoriei a IV-a IUCN; astfel: Varful Farcau - Lacul Vinderelu - Varful Mihailecu (rezervatie naturala de tip geologic, florisic si peisagistic) ce adaposteste raritati floristice, printre care: afin vanat, floare de colt, bumbacarita sau vulturica.; Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii - arie naturala de tip faunistic instituita in scopul protejarii cocosului de mesteacan, o specie de pasare din familia fazanilor; Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu, rezervatie naturala de tip floristic si peisagistic creata in scopul protejarii unei comunitati de narcise din specia Narcissus radiiflorus care vegeteaza la o altitudine de 1600 m. in versantul drept al varfului Tomnatec (1.618) si Stancariile Salhoi - Zambroslavele, arie naturala protejata de tip geologic, botanic si peisagistic. Aceasta adaposteste o specie de planta cunoscuta de localnici sub denumirea populara de lingurea (Cochelaria pyrineaca var. borzaeana).

Localizare Parcul Natural Muntii Maramuresului

Scrie review Parcul Natural Muntii Maramuresului

Ai vizitat Parcul Natural Muntii Maramuresului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii