Romania locurilor frumoase

Parcul Natural Putna - Vrancea

Parcul Natural Putna - Vrancea, Tulnici

Parcul Natural Putna-Vrancea a fost infiintat in baza Hotararii de Guvern nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone. Parcurile naturale, corespund categoriei V IUCN - Peisaj Terestru: arie protejata administrata in special pentru conservarea peisajului terestru si recreere.
Parcul Natural Putna-Vrancea are drept scop protectia si conservarea unor ansambluri peisagistice in care interactiunea activitatilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si/sau culturala, deseori cu o mare diversitate biologica; de asemenea, se ofera publicului posibilitati de recreere si turism si se incurajeaza activitatile stiintifice si educationale.

Flora Parcului Natural Putna-Vrancea se caracterizeaza printr-o bogatie specifica ridicata, consecinta, probabil a suprafetei mari pe care o ocupa aria protejata, dar mai ales energiei mari de relief si a variatelor expozitii si inclinatii ale versantilor, care determina o mare diversitate de topoclimate. La acestea se adauga heterogenitatea formatiunilor geologice si diferentele climatice datorate energie mari de relief.
Pe baza datelor existente in literatura si a observatilor din teren, diversitatea floristica a fost estimata la 1 112 taxoni, respectiv 1 045 specii, 52 subspecii si un taxon nou pentru Romania, repartizati in 157 genuri, 94 de famlii si 59 de ordine. in cazul florei PNPV,desi aria protejata este dominata de formatiuni nemorale, familiile cele mai bine reprezentate sunt: Asteraceae - 14,39 % (153 taxoni - 149 specii si 4 subspecii), Poaceae -8,79 % (96 taxoni - 93 specii si 3 subspecii),Fabaceae - 4,67 % (51 taxoni - 48 specii si 3 subspecii), Rosaceae - 4,31 % (47 taxoni), Caryophyllaceae - 4,03 % (44 taxoni),Brassicaceae- 3,75 % (41 taxoni - 31 specii si 2 subspecii) si Ranunculaceae - 3,66 % (40 taxoni - 37 specii si 3 subspecii)(tab. 1 ). De asemenea, pe cuprinsul PNPV vegeteaza 26 de specii endemice si un subendemit (Centaureakotschyana)

Fauna PNPV este una tipica arealului montan cu paduri nemorale, paduri boreale, pajisti montane, tufarisuri subalpine si zone ruderalizate. Majoritatea speciilor de vertebrate, din cele 195 identificate sunt protejate de unul sau mai multe acte legislative.
Cele mai importante specii de mamifere intalnite in zona, prioritare pentru desemnarea sitului ROSCI0208 Putna-Vrancea sunt carnivorele mari: ursul, lupul si rasul, carora li se alatura vidra. Importanta speciilor de carnivore mari este data si de faptul ca sunt populatii nucleu la nivel european.
Conservarea acestor trei specii de carnivore mari se realizeaza atat prin Planul de management, cat si prin existenta unei retele ecologice locale pentru protectia carnivorelor mari din judetul Vrancea. in cadrul proiectului LIFE02NAT/ RO/000170, populatiile de carnivore mari de pe raza PNPV au fost subiectul unei ample monitorizari, rezultatele obtinute stand la baza aplicarii unor masuri speciale de conservare.

Localizare Parcul Natural Putna - Vrancea

Scrie review Parcul Natural Putna - Vrancea

Ai vizitat Parcul Natural Putna - Vrancea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii