Romania locurilor frumoase

Parcul National Buila-Vanturarita

Parcul National Buila-Vanturarita, Statiunea Baile Olanesti

Aria naturala se afla in partea vestica a judetului Valcea (aproape de limita teritoriala cu judetul Gorj), in sudul Muntilor Capatanii, pe teritoriul localitatilor Costesti, Barbatesti si Baile Olanesti.
Parcul natural cu o suprafata de 4.186 hectare (este cel mai mic parc national din Romania[4]) a fost declarat arie protejata prin Hotararea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 38 din 12 ianuarie 2005 (privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone).
Masiv calcaros in Parcul National Buila-Vanturarita
Aria protejata reprezinta o zona montana (relief carstic cu varfuri ascutite, turnuri, ace, creste calcaroase, pesteri, cheiuri, vaii, paduri, pajisti si fanete) ce adaposteste o gama floristica si faunistica variata, specifica Meridionalilor.

In arealul parcului au fost identificate 18 tipuri de habitate comunitare: Paduri de fag de tip Luzulo-Fagetum, Paduri de fag de tip Asperulo-Fagetum, Paduri dacice de fag (Symphyto-Fagion), Paduri medio-europene de fag din Cephalanthero-Fagion, Paduri din Tilio-Acerion pe versanti abrupti, grohotisuri si ravene, Paduri acidofile de Picea abies din regiunea montana (Vaccinio-Piceetea), Tufarisuri cu Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, Tufarisuri alpine si boreale, Comunitati de liziera cu ierburi inalte higrofile de la nivelul campiilor, pana la cel montan si alpin, Comunitati rupicole calcifile sau pajisti bazifite din Alysso-Sedion albi, Pajisti calcifile alpine si subalpine, Pajisti cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase (Molinion caeruleae), Fanete montane, Grohotisuri calcaroase si de sisturi calcaroase din etajul montan pana in cel alpin (Thlaspietea rotundifolii), Grohotsiuri silicioase din etajul montan pana in cel alpin (Androsacetalia alpinae si Galeopsietalia ladani), Pesteri inchise accesului public, Versanti stancosi cu vegetatie chasmofitica pe roci calcaroase si Versanti stancosi cu vegetatie chasmofitica pe roci silicioase.

Localizare Parcul National Buila-Vanturarita

Scrie review Parcul National Buila-Vanturarita

Ai vizitat Parcul National Buila-Vanturarita? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii