Rezervatia Moroianu
Rezervatia Moroianu, Muntii Macin
Rezervatia stiintifica "Moroianu" (293,7 ha) este parte integranta a Parcul National Muntii Macinului, fiind situata pe rama vestica a Culmii Muntilor Macin sub Varful Moroianu (427,9 m).- Limita nordica este reprezentata de Valea Ditcova. Porneste de la extremitatea estica a subparcelei 110A si urca pe firul vaii pana la obarsie, la borna silvica 52.
- Limita estica este data de limita parcelara care porneste de la borna 52 si este marcata in continuare de bornele 169, 54, 53 pana la borna 69. De la borna 69 se indreapa pe o directie generala vest - est, pe limita subparcelera pana intalneste Valea Otulului in borna 67 si coboara pe aceasta pana la borna 73. De aici se continua pe limita parcelara marcata de bornele 74, 76 pana la borna 77.
- Limita sudica este reprezentata de limita subparcelara care ocoleste plantatiile de salcam incepand de la borna 77 pana la borna 76. De aici este data de limita parcelara marcata de bornele 58, 59, 210 pana la borna 61.
- Limita vestica porneste de la borna 61 si continua pe limita fondului forestier la inceputul plantatiilor de mojdrean pe care le ocoleste mergand pe limita subparcelara care delimiteaza aceste plantatii de restul fondului forestier, pe o directie generala NV - SE pana la Valea Ditcova unde intalneste limita nordica.
Rezervatia cuprinde habitate naturale a caror conservare necesita declararea ariilor speciale de conservare, enumerate mai jos:
- pajisti uscate (stepa de loess Pontic-balcanica reprezentativa pentru Dobrogea si stepa petrofila endemica);
- pasuni (pajisti) impadurite;
De asemenea, rezervatia mai cuprinde si alte tipuri de habitate amenintate, rare si / sau care contin numeroase specii amenintate cu disparitia, pe care statele semnatare ale Conventiei de la Berna se angajeaza sa le protejeze. Acestea sunt reprezentate indeosebi prin diferitele tipuri de paduri dobrogene, din care cea mai mare parte sunt endemice pentru aceasta regiune si / sau sunt rare la nivel national, fiind raspandite predominant in Dobrogea. Aceste tipuri de habitate corespund etajelor de vegetatie ale padurilor din nordul Dobrogei, respectiv:
- stepe continentale (68 ha)
- paduri moesice de stejar pufos cu Paeonia peregrina (64,2 ha)
- paduri de gorun, tei, carpinita, frasin din Dobrogea (154,8)
- paduri de stejar brumariu, tei, carpinita din Dobrogea (6,7)
In fauna rezervatiei au fost identificate pana in prezent mai multe specii amenintate cu disparitia cuprinse listele conventiilor internationale la care Romania a aderat si in listele nationale. Aceste specii necesita o protectie stricta si masuri de conservare a habitatelor in care se gasesc.
Pasari: Ciconia nigra, Ciconia ciconia, Platalea leucorodia, Accipiter brevipes, Accipiter nisus, Aquila clanga, Aquila heliaca, Aquila pomarina, Buteo rufinus, Circaetus gallicus, Circus aeruginosus, Circus macrourus, Haliaeetus albicilla, Hieraaetus pennatus, Milvus migrans, Neophron percnopterus, Pernis apivorus, Falco peregrinus, Falco vespertinus, Caprimulgus europaeus, Coracias garulus, Dendocopus major, Dendrocopus syriacus, Picus canus, Melanocorypha calandra, Anthus campestris, Lanius collurio, Lanius minor, Emberiza hortulana, Fringilla coelebs, Aquila nipalensis, Circus cyaneus, Circus pygargus, Falco columbarius, Pandion haliaetus
Reptile: Testudo graeca ibera, Lacerta agilis, Lacerta viridis, Lacerta trilineata, Podarcis taurica, Elaphe quatorlineata, Natrix natrix, Coluber caspius, Vipera ammodytes, Coronella austriaca, Elaphe longissima
Nevertebrate: Cerambix cerdo, Morimus funereus, Rosalia alpina, Callimorpha quadripunctaria, Lycaena dispar, Apatura metis, Hyles hippophaes, Parnassius mnemosyne, Saga pedo
Plante: Echium russicum, Agrimonia pilosa, Campanula romanica, Paeonia tenuifolia, Galanthus plicatus, Moeringia jankae, Moeringia grisebachi, Potentilla emili-popi