Romania locurilor frumoase

Mangalia - obiective turistice Mangalia

Mangalia, Judetul Constanta

Cu o populatie de peste 44.500 locuitori, este al doilea municipiu al litoralului, fiind situat la 40 km sud de Constanta si la 14 km de granita cu Bulgaria. Statiune balneocimaterica permanenta, de aceiasi vechime istorica ca si Constanta (peste 2000 ani de atestare istorica), beneficiaza de o climat deosebit, asemanator celui mediteranean, cu media de temperatura anuala cea mai ridicata din tara.
Tratamentul balner se practica pe tot timpul anului, imbinandu-se factorii caracteristici marini cu existenta izvoarelor minerale descoperite si folosite de pe vremea romanilor. Printre obiectivele turistice interesante putem mentiona existenta uneia din cele mai vechi moschei din Romania (1590), de asemenea se mai pot vizita si Muzeul de arheologie care gazduieste cateva exponate descoperite in zona, colectia de pipe si curiozitati "Mercurius" si ruinele cetatii Calatis.
Mangalia - Oras al Marii Negre
Localitatea este mentionata sub numele de Pangalla sau Pancalia in portulanele genoveze din secolul al XIII-lea. Forma "Mangalia" apare prima data in anul 1593. Asemanarea cu denumiri tataresti din Bugeac (Costangalia, Samangalia, Gioltaigalia) si prezenta, de multe veacuri, a unei importante comunitati de Tatari in oras, atesta originea tatareasca a denumirii. Anterior secolului al XIII-lea, localitatea apare sub numele antic de Callatis (Callata in portulanele genoveze, uneori intre paranteze sub Pangalla sau Pancalia). Callatis a fost o colonie a cetatii grecesti Heraclea Pontica (azi Eregli in Turcia) din secolul al VI-lea inaintea erei noastre. Portul si jumatate din orasul din Antichitate sunt acum submerse. in ciuda inevitabilelor razboaie si schimbari de stapani, orasul a prosperat timp de 1200 de ani, uneori liber, alte ori sub stapanirile succesive ale Persilor, ale Macedonenilor, ale Dacilor, si ale Romanilor, deveniti Bizantini prin crestinare (timpurie aici, cum o dovedesc cercetarile arheologice, incepute in 1915 de Vasile Parvan). Cetatea, insa, dispare ca atare odata cu navalirea popoarelor migratoare din secolele VIII si IX, fiind inlocuita cu o simpla asezare de pescari. Este partial recladita in secolul XI odata cu reintrarea Dobrogei sub stapanirea bizantina, dar dispare din nou in 1225, arsa de data aceasta de tatari, care stabilesc aici o tabara, cresc cai si oi, si sunt stapanii unui mic grup de pescari greci care pescuiesc pentru ei (dupa cronicarul Geoffroy de Villehardouin, el insusi relatand instructii navale genoveze, limanul Mangaliei fiind pentru acestia un adapost). Se pare ca nici regatul Valaho-Bulgar, nici despotatul Dobrogei, nici domnia lui Mircea cel Batran, nici lunga stapanire turceasca nu au schimbat aceasta situatie, adaugandu-se doar un grup de Lipoveni in secolul al XVIII-lea. Situatia insa se schimba odata cu alipirea Dobrogei la Romania in 1878. Mangalia devine un port modern (al doilea port maritim dupa Constanta) cu vreo 3000 de locuitori permanenti in 1938, dar care devin peste 10.000 vara, orasul crescand rapid multumita plajei de la Tatlageac-Comorova, ce se intinde pe mai multi kilometri intre capurile Schitu si Baglaru (azi Aurora). Mangalia a fost portul de atas al primului submarin romanesc "Delfinul". Dupa Al Doilea Razboi Mondial, orasul devine zona militara de frontiera si turismul pericliteaza cativa ani. in 1954 este din nou deschis tuturor, iar incepand cu 1962 orasul intra in atentia guvernului pentru a deveni un important centru turistic: intre padurea Comorova si mare sunt edificate statiunile climaterice si de destindere Jupiter, Olimp, Neptun, Saturn, Venus si Aurora, iar vechiul si pitorescul oras, tipic dobrogean, este in mare parte distrus pentru a lasa loc unor constructii moderne, dar intr-un stil functional ce se poate gasi oriunde in lume.

Localizare Mangalia

Scrie review Mangalia

Ai vizitat Mangalia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii