Romania locurilor frumoase

Herghelia Mangalia

Herghelia Mangalia, Mangalia

Este situata la 3 km nord de Municipiul Mangalia si la numai 500 m de malul vestic al Marii Negre; nu a fost asezata aici intamplator, ci s-a tinut cont de conditiile geoclimaterice de formare a rasei arabe. Conditiile de clima deosebite au permis formarea unui cal arab de Mangalia cu calitati deosebite. in afara profilului zootehnic, Herghelia constituie si un excelent centru de agrement si atractie turistica. Complexul dispune de un hipodrom de trap si galop bine amenajat, iar in incinta unitatii se practica echitatia, se pot efectua plimbari de agrement - calare sau cu trasura - de-a lungul Marii Negre.
Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei si este populata numai de cai de rasa: pursange arab, semigrei si cativa ponei. Herghelia este un loc cu traditie, fiind infiintata inca din 1926. Atunci, la Mangalia erau crescuti cai arabi adusi de la hergheliile din Jegalia, Cislau si Radauti. intre 1936 si 1941, herghelia a importat din Polonia noi "linii" de armasari pursange: El-Sbaa si Nedjari. Suprafata Hergheliei Mangalia depaseste 580 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei peste 350 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din tara special conceput pentru cursele de galop, se intinde pe o suprafata de 19 hectare. Aici se desfasoara, pe timpul verii, in lunile iulie-septembrie, curse de cai la care participa herghelii si crescatori particulari din toata tara.
Armasarii pursange arab sunt antrenati zilnic de cei 8 jockey ai hergheliei, ce raspunde, fiecare, de cate cinci exemplare. Antrenamentul de 8 ore pe zi pentru fiecare dintre jockey alterneaza reprize de trap, galop, galop intins si plimbari usoare.
Cel mai frumos spectacol il ofera caii scosi pe malul marii, periodic, unde sunt antrenati mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, intre statiunile Saturn si Venus. Un cal bine ingrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viata. "Recordman"-ul de varsta de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armasarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila varsta de 34 de ani, in 1946.

Localizare Herghelia Mangalia

Scrie review Herghelia Mangalia

Ai vizitat Herghelia Mangalia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii