Romania locurilor frumoase

Mormantul cu papirus

Mormantul cu papirus, Mangalia

In anul 1959 au inceput lucrarile de sistematizare a orasului Mangalia, motiv pentru care au fost efectuate noi cercetari arheologice de salvare. In urma cercetarilor au fost descoperite noi complexe arheologice in necropola elenistica, printre acestea fiind si renumitul mormant cu papirus.
Incercarea de nivelare a terenului, din zona stadionului si a teatrului de vara, a dus, initial, la aparitia unui cerc din blocuri de piatra, cu diametrul de aproximativ 14 m. in centrul cercului de piatra se afla o groapa rectangulara, cu dimensiunile de 3,90 X 2,25 m. Aici au fost descoperite patru vase grecesti: un kantharos, doua farfurioare mici si o patera (vas folosit pentru libatii).
La adancimea de un metru si jumatate, de la nivelul ringului de piatra, a aparut un mormant construit din blocuri mari de calcar, lucrate doar pe laturile interioare. Dimensiunile mormantului erau de 2,05 X 0,85 X 0,72 m, cu orientarea est-vest, la fel ca toate mormintele de inhumatie din necropola elenistica. Pe capacul mormantului, format din trei dale de calcar, au fost gasite resturi de coji de oua si o coronita fragmentara din frunze de bronz, dar si bobite de ceramica, prinse pe un cadru de os, toate aurite.
In interiorul mormantului se afla un schelet barbatesc, intr-o stare precara de conservare. Pe craniu a fost gasita o alta coronita asemanatoare cu cea de pe capac, dar si numeroase boabe de grau. Au mai aparut urme de tesaturi de la imbracamintea defunctului si fragmente de incaltaminte. intre oasele mainii drepte si peste oasele bazinului au fost descoperite, intr-o stare avansata de degradare, fragmentele unui papirus scris in limba greaca.
Pe baza materialelor arheologice descoperite (a vaselor ceramice si a monedelor emise in timpul imparatilor macedoneni Filip al II-lea si Alexandru cel Mare), mormantul a fost datat in a doua jumatate a secolului al IV-lea a.Chr. Dupa coronitele descoperite pe capacul mormantului si pe craniu, se poate presupune ca persoana inmormantata a avut un rol important in cetatea Callatis, intrucat aceste distinctii le primeau doar acele persoane care se remarcau prin fapte deosebite in activitatea obsteasca sau in cea cultural-artistica. Aceste presupuneri sunt intarite, bineinteles, si de papirusul descoperit in mormant.
Descoperit in ziua de 18 mai 1859, papirusul a fost tinut in mormant, acoperit, pana in ziua de 30 mai, cand a sosit, de la Moscova, Mihail A. Alexandrovski - sef de departament la Institutul de Arheologie al Academiei de Stiinte din Moscova. Papirusul a fost dus la Institutul de Arheologie din Bucuresti, dar pentru ca nu existau conditii pentru restaurare si conservare, Prezidiul Academiei R.P.R. a decis ca acesta sa fie trimis la Moscova. in ziua de 5 iunie 1959, prof. Radu Vulpe, reprezentant al partii romane, a predat papirusul partii sovietice, reprezentate de Mihail A. Alexandrovski.
SINGURUL PAPIRUS DESCOPERIT IN ROMANIA A FOST READUS IN TARA
Timp de jumatate de secol, in Romania nu s-a mai stiut nimic despre acest papirus. In revistele de specialitate, dar si in diverse alte reviste si ziare, au aparut informatii cum ca acest papirus s-a distrus. in schimb, in Rusia au fost publicate, in urma cu patru-cinci decenii, articole in care se mentiona ca papirusul este in buna stare de conservare, dar nu se preciza si unde se afla acest papirus. Unul dintre aceste articole, publicat in anul 1973 intr-o revista stiintifica de la Moscova, a fost citit de Ion Paslaru, care studia pentru teza sa de doctorat.
In anul 2002, cand s-a angajat la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, dr. Ion Paslaru si-a amintit de revista stiintifica pe care o citise in urma cu peste trei decenii. De atunci a tot incercat sa sensibilizeze fostii directori ai muzeului, autoritatile locale si autoritatile centrale pentru a readuce papirusul in tara, dar fara nici un rezultat.
In anul 2009, cand se implinea jumatate de secol de la descoperirea papirusului, am devenit director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia. Printre proiectele pe care eu mi le-am propus atunci a fost si acela de a regasi si a readuce in tara acest deosebit de important artefact pentru istoria Dobrogei. Dupa doi ani de activitate continua, constand in: sute de scrisori si adrese catre diverse institutii din Federatia Rusa si din Romania, sute de mail-uri si sute de telefoane, precum si trei deplasari la Moscova, impreuna cu dr. Ion Paslaru am regasit si am readus in tara singurul papirus descoperit in Romania.
Papirusul l-am gasit la Centrul de conservare I.E. Grabar din Moscova si, la solicitarile noastre de restituire, dr. Alexander Lesovoy, directorul Centrului de conservare, a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federatia Rusa, pe care a primit-o in iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare a convocat si un Consiliu stiintific, cu specialisti si experti din Federatia Rusa, pentru a analiza starea in care se afla papirusul. Rezultatul a fost acela ca se afla intr-o perfecta stare de conservare, la fel ca in anul 1961, atunci cand Mihail A. Alexandrovski a finalizat conservarea sa.
Ca urmare, in ziua de 22 august 2011, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia si Primaria Municipiului Mangalia au organizat, la sediul muzeului callatian, un eveniment de importanta nationala: ceremonia oficiala de predare - primire a papirusului. Acest deosebit de important artefact a fost predat de catre dr. Alexander Lesovoy - director al Centrului de Restaurare I.E. Grabar din Moscova si a fost primit de dr. Sorin Marcel Colesniuc - director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.
La ceremonie au fost prezenti: primarul Municipiului Mangalia, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti - Alexandr Anatolievici Ciurilin, viceconsulul Federatiei Ruse la Constanta - Vitaly German, directorul Serviciului arheologie din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National - dr. Mircea Angelescu, dr. Alexandru Avram, dr. Gheorghe Papuc, dr. Livia Buzoianu, dr. Gabriel Talmatchi, profesori si studenti de la Universitatea regionala de stat din Moscova,specialisti in istorie veche si arheologie din universitatile si muzeele din tara dar si din strainatate, oameni de cultura si pasionati de istorie.
In prezent, impreuna cu prof.univ.dr. Alexandru Avram, de la Universitatea Le Mans din Franta, incercam sa descifram textul scris pe papirus. Literele sunt scrise cu cerneala de culoare maroniu-inchis si au dimensiunile de 2-3 mm. Pentru reusita descifrarii, au fost facute fotografii ale fragmentelor cu raze ultraviolete si infrarosii. Munca noastra este insa destul de dificila datorita faptului ca sunt 154 de fragmente din acest papirus, unele de dimensiuni foarte mici.
In concluzie, dr. Sorin Marcel Colesniuc si dr. Ion Paslaru au reusit sa readuca in tara singurul papirus descoperit in Romania, considerat pierdut de intreaga lume stiintifica romaneasca timp de jumatate de secol.

Localizare Mormantul cu papirus

Scrie review Mormantul cu papirus

Ai vizitat Mormantul cu papirus? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii