Romania locurilor frumoase

Suceava - obiective turistice Suceava

Suceava, Judetul Suceava

Suceava este situat in partea de NE a Romaniei, aproximativ in centrul Podisului Sucevei - pe doua trepte de relief: un platou a carui altitudine maxima atinge 385 m pe Dealul Zamca, lunca si terasele raului Suceava, cu altitudine sub 330 m.

Descoperirile arheologice atesta, pe locul actualului oras, existenta unor asezari ale dacilor liberi. Ele au fost locuite incepand cu cea mai veche perioada a societatii omenesti, paleoliticul. Sapaturile din preajma Cetatii de Scaun au confirmat o veche asezare din perioada neoliticului timpuriu, de acum 7000 de ani, de tipul culturii Cris.
Din epoca bronzului (mil. II i.Hr.) s-au gasit doua morminte in cutie de piatra, descoperite in partea de Vest a orasului. Exista si alte dovezi ale existentei asezarilor omenesti din epoca fierului, primul mileniu i.Hr.
Pentru primele secole ale erei noastre, s-au descoperit vestigii ale dacilor liberi, pe malul stang al paraului Scheia, din sec.II - III e.n., care prin tipul locuintelor, tehnica ceramicii - dovedesc vechi traditii dacice precum si influenta civilizatiei romane. (Din aceeasi perioada existand si azi un cimitir in zona strazii Ana Ipatescu).
Din vremea migratiei popoarelor dateaza vechile asezari satesti, care in sec.XIV-lea se grupeaza in partea de Est a actualului oras, aici constituindu-se primul nucleu al viitorului oras medieval.
Transformarea asezarii rurale in asezare urbana isi atinge apogeul in sec. XIV-lea, fapt ce l-a determinat pe Petru I Musat (1375-1391) sa-si schimbe resedinta sa domneasca de la Siret la Suceava care devine astfel pentru mai bine de doua secole, capitala Moldovei (din 1388 - 1566). Atunci s-au ridicat curtile domnesti si biserica Mirauti (prima catedrala mitropolitana) si Cetatile Scheia si Cetatea de Scaun.
Timp de doua secole XV - XVI, Suceava a ocupat un loc de prim plan in istoria oraselor Moldovei, fiind cel mai important centru al productiei de marfuri si al schimbului intern si extern, aici aflandu-se vama principala a tarii, pe unde erau obligate sa treaca toate caravanele de negustori.
Apogeul stralucirii Sucevei este atins insa in vremea marelui domnitor Stefan cel Mare (1457-1504), acesta acordandu-i o atentie sporita, consolidand Cetatea de Scaun, Curtea Domneasca, adaugand noi si importante constructii in oras, ingrijindu-se de dezvoltarea sa economica si culturala.

Localizare Suceava

Scrie review Suceava

Ai vizitat Suceava? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii