Romania locurilor frumoase

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, Falticeni

"Casa din deal" - Casa Memoriala Mihail Sadoveanu din Falticeni, de la nr.68, de pe strada Ion Creanga, a fost construita dupa planurile lui Mihail Sadoveanu, pe locul cumparat de la fiica farmacistului Carol Vorel, vaduva inginerului Engel care construise drumul de fier Dolhasca Falticeni. Aici a locuit scriitorul intre anii 1909 si 1918. "Ajuns acasa, nu ma gandesc decat sa ma reculeg si sa ma odihnesc", scria Sadoveanu in 1913.
La "Casa din deal". Mihail Sadoveanu a scris: "Povestiri de seara" si "Genoveva din Brabant" in 1910, "Apa mortilor" in 1911, Un instigator" si "Bordeienii" in 1912, "privelisti dobrogene" in 1914, "Neamul soimarestilor" in 1915, "44 de zile in Bulgaria" in 1916 si, in sfarsit, "File insangerate" in 1917. Mihail Sadoveanu insa n-a putut sa uite niciodata ca in 1897, in ultimul an al gimnaziului, a publicat pentru prima oara, sub pseudonimul "Mihai din Pascani", o schita intitulata "Domnisoara M. din Falticeni", in ziarul umoristic "Dracul" din Bucuresti.

In 1908, cand s-a constituit Societatea Scriitorilor din Romania, Mihail Sadoveanu a fost ales vicepresedinte, iar in 1910, cand la Falticeni a luat fiinta Societatea corala "Nicu Gane", scriitorul a devenit presedintele ei.
Dupa plecarea la Iasi, venirea si sederea lui Mihail Sadoveanu la Falticenii de atunci, de dinainte si de dupa aceea, au insemnat intotdeauna, asa cum el insusi o marturiseste, "calatoria cea mai mare la locurile sfinte de curatenie si de ispasire".

La 16 noiembrie 1930, cu prilejul sarbatoririi, la Falticeni, a varstei de 50 de ani, iata ce a scris Mihail Sadoveanu in Cartea de aur a Liceului "Nicu Gane":
"Revad cu emotie orasul copilariei si al amintirilor". Cu acelasi prilej a rostit si nemuritoarele si cunoscutele cuvinte:"La Folticeni am baut apa vie a sufletului romanesc, pe care n-m uitat-o nici pana azi. In ea se va rasfrange pana la moarte toata taina sufletului meu. Darul cu care m-a inzestrat Dumnezeu, nu se datoreste mie, ci parintilor mei. imprejurarile si pitorescul locurilor, muntii si apele, natura incantatoare si poporul, toate au creat ceea ce dumneavoastra sarbatoriti azi. Sa multumim lui Neculce si lui Creanga, poporului si parintilor mei, sa slavim natura, care au contribuit la inzestrarea darului meu".
In cadrul acestei sarbatori, scriitorul Mihail Sadoveanu, membru al Academiei Romane din 1923, a fost proclamat Cetatean de onoare al orasului Falticeni iar unei strazi (Sf. Nicolae) i s-a atribuit numele sau.
In august 1961, Mihail Sadoveanu, desi bolnav, a venit la Falticeni pentru a-si lua, astfel, ramas bun de la acest pamant atat de binecuvantat de Dumnezeu si de intelesul adanc al cuvantului romanesc. A fost o ultima falfaire de aripa spre vesnicia nemuririi si linistii sale depline.
dupa Geo Nichita, "insemnari falticenene", 1997

Scrie review Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

Ai vizitat Casa Memoriala Mihail Sadoveanu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii