Tara Fagarasului (Tara Oltului) - obiective turistice Tara Fagarasului (Tara Oltului)
Tara Fagarasului (Tara Oltului), Zone turistice
Tara Fagarasului sau Tara Oltului este una dintre cele mai mari si mai bine individualizate depresiuni de contact ale Transilvaniei, marginita la sud de Muntii Fagaras si Persani si la nord, nord-est de limitele sudice ale platoului Tarnavelor; cursul viguros al Oltului o strabate de la est spre vest.Peisaj strajuit de varfuri mai inalte de 2500 m (Muntii Fagaras) sau unele in jur de 1600 m (Muntii Breaza si Persani), dar si de coline ce se pierd in matca afluentilor Oltului, depresiunea Fagarasului se releva ca o campie piemontana etajata terminata la miazanoapte in lunca Oltului; un adevarat amfiteatru care desfasoara trei trepte de relief sub monumentalul versant nordic al Muntilor Fagaras.
Trebuie precizat ca acest spatiu geografic-istoric se subdivide in doua parti: o prima zona rasariteana mai mica, incepand de la Mateias din vecinatatea defileului de la Racos si pana la valea Sercaiei; si o a doua zona apuseana, mai mare, cuprinsa intre Olt si Muntii Fagarasului. Prin drumurile ce o legau de Valea Hartibaciului, Tara Barsei si depresiunea Homorodului, "Tara Fagarasului a fost mereu o punte de legatura intre doua tari, o poarta mereu deschisa pentru circulatia dintr-o tara in alta" (Stefan Metes).
Tara Oltului, regionim folosit si azi de localnici, derivat din hidronimul antic omonim pare sa fie cea mai veche denumire a acestui "tinut" sau "pamant" sau "tara" cum apare consemnata succesiv in documentele din prima jumatate a secolului al XlII-lea. incepand cu a doua jumatate a secolului al XlII-lea numele generic al Tarii Oltului apare in documente sub denumirea de "tara romanilor de Carta", ce localizeaza centrul politic administrativ al zonei. Denumirea de Tara Fagarasului este mai tarzie, precizandu-se in a doua jumatate a secolului al XlV-lea.
sursa: primaria-fagaras.ro