Romania locurilor frumoase

Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat

Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat, Fagaras

Program de vizitare Muzeul Tarii Fagarasului:
Program de vara (1 Iunie - 30 Septembrie)
Luni: 12:00-16:00
Marti-Vineri: 08:00-20:00
Sambata-Duminica: 10:00-18:00
Program de iarna (1 Octombrie - 31 Mai)
Luni: 12:00-16:00
Marti-Vineri: 08:00-17:00
Sambata-Duminica: 09:00-17:00

Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" este muzeul unui areal istoric si etnografic reprezentativ pentru Romania, care a fost infiintat incepand cu anul 1923 pe baza patrimoniului colectionat de catre profesorul Valer Literat, sub egida ASTRA. La inceput s-a aflat in custodia acesteia, pana in anul 1951, cand Muzeului i-a fost atribuit un sediu stabil si a primit statutul de institutie de stat, sub titulatura de Muzeul Orasenesc Fagaras.

In anul 1973, Muzeul orasenesc a fuzionat cu sectia muzeala ce fusese infiintata inca din 1968 in Cetatea Fagarasului si afiliata Muzeului Brukenthal din Sibiu. Dupa fuziune si pana in anul 1981 s-a numit Muzeul Cetatea Fagaras, iar de la aceasta data si pana in 2004 a purtat denumirea de Muzeul Tarii Fagarasului. Printr-un ordin al Ministrului Culturii din anul 2004 s-a hotarat titulatura de Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat", fiind clasificat in categoria muzeelor de importanta judeteana.

Inca de la inceputuri, Muzeul a desfasurat si desfasoara o continua activitate de cercetare istorica si etnografica a zonei, de imbogatire, conservare si valorificare stiintifica a patrimoniului sau.

De profil mixt (istorie, etnografie, arta), Muzeul cuprinde in patrimoniul sau un numar de 20 de colectii, precum cele de: arheologie, arme, numismatica, cahle, carte veche, documente, lapidarium, glajarie, arta decorativa si plastica, ceramica populara, port popular, tesaturi, obiceiuri, icoane pe sticla, arta lemnului, mestesuguri s.a.

Expozitia de baza reprezinta evolutia civilizatiei Tarii Fagarasului intr-o insiruire de momente si evenimente semnificative. in functie de continutul patrimoniului sau, expozitia de baza a fost structurata pe trei sectiuni: istoria Tarii Fagarasului (de la epoca bronzului pana la 1 Decembrie 1918), etnografia zonei (ceramica, tesaturi, port popular, interior taranesc, icoane etc.) si arta plastica si decorativa.
sursa: muzeufagaras.ro

Localizare Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat

Scrie review Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat

Ai vizitat Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii