Romania locurilor frumoase

Muzeul Etnografic "Pamfil Albu", Lupsa

Muzeul Etnografic "Pamfil Albu", Lupsa, Lupsa

Situat in centrul comunei, langa Biserica Sf. Gheorghe, este unul dintre cele mai insemnate muzee etnografice satesti din tara noastra si este, in cea mai mare masura, rod al stradaniei invatatorului Pamfil Albu.
Prin grija lui in anul 1937 s-a inceput colectionarea pieselor existente aszi in muzeu iar in anul 1950 s-a facut donatia colectiei statului roman. in anul 1952 a inceput organizarea Muzeului Etnografic "Panfil Albu" Lupsa, data la care putem consemna infiintarea muzeului.
Cladirea in care au fost instalate exponatele a fost identificata in anul 1872. Parterul casei a fost jandarmerie si este din piatra, iar etajul in partea dinspre sosea jumatate a fost casa parohiala, cealalta jumatate scoala si este din lemn. Cladirea muzeului cuprinde 13 camere spatioase.
in anul 2006 s-a continuat cu extinderea muzeului la etajul vechii cladiri a Primariei Comunei Lupsa care cuprinde 4 camere plus coridorul pe care se afla colectia de istorie.
Muzeul este structurat in urmatoarele sectoare: la parter: sunt prezentate ocupatii precum culesul din natura, albinaritul, vanatoarea, pescuitul, cresterea animalelor, agricultura cu prelucrarea produselor cerealiere.
La etaj: expozitia continua cu mineritul si auraritul practicate in zona, ciubaritul si dogaritul practicate in speta in partea de sus a tarii motilor apoi extinsa. colectiile ce ilustreaza evolutia focului si a luminii, transportul, instrumente muzicale si numismatica, obiecte de cult si ceramica din Transilvania.
Numeroasele instrumente etnografice si lucrari in lemn si lut releva diversitatea muncilor: minerit, pescuit, morarit, stuparit, plugarit ca si minunatele obiecte de arta si uz domestic construite de ei: tulnice, furci de tors impodobite, bate ciobanesti, cavale, fluiere, ciubere, donite, covoare, tesaturi, cusaturi, sarici si tundre, camasi si cojoace - portul popular, icoane pe sticla si lemn, opinci de lemn, linguri si blide de frasin sau fag si multe altele.
in partea extinsa a expozitiei permanente sunt prezentate obiceiurile locale, portul, textilele de interior , doua interioare traditionale locale si in final bogata colectie de istorie. Muzeul cuprinde o intreaga serie de obiecte care infatiseaza traiul oamenilor din tara Motilor, ocupatiile curente ale motilor (pescuit, stuparit, morarit etc.), unelte ale culegatorilor de aur, pive, rasnite de mana, mori de apa, pluguri si grape de lemn, caldari din piatra pentru stropitul smoalei necesare imbinarii panzei din care se faceau scocuri pentru transportul apei la instalatiile de spalat aur, instrumente de prelucrare a canepii si lanei, precum tepi de arici pentru scarmanat, furca de tuns, razboi de tesut etc.
Atrage atentia, printre alte exponate, coliba lucratorului de padure, asa cum arata ea pana inainte de eliberarea tarii: o scoarta de copac, cateva linguri de lemn, blide de lemn. Prin contrast, este expus interiorul de azi al unei case motesti, din care nu lipseste un mobilier modern, elegant. locuitorilor din aceasta parte a tarii – topoare de piatra, varfuri metalice pentru sageti sau unele arme de lupta din timpul rascoalei conduse de Horia, Closca si Crisan. Un loc important in muzeu il ocupa masa lui Avram Iancu, folosita de acesta dupa 1848, cand ajungea si la Lupsa, in peregrinarile lui prin tara Motilor. Alte obiecte evoca amintirea unor oameni de seama de pe aceste meleaguri: inelul de arama al cneazului Candea din Lupsa, cavalul compozitorului bistrean Nicodim Ganea etc. Piesele colectiei de istorie sunt expuse cronologic si infatiseaza trecutul zbuciumat al comunei Lupsa. De sus, de pe tinda muzeului, Valea Ariesului se deschide larg, dincolo de turlele inalte ale vechilor biserici, la poalele Metaliferilor.

Localizare Muzeul Etnografic "Pamfil Albu", Lupsa

Scrie review Muzeul Etnografic "Pamfil Albu", Lupsa

Ai vizitat Muzeul Etnografic "Pamfil Albu", Lupsa? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii