Comana - obiective turistice Comana
Comana, Judetul Brasov
Comuna Comana face parte din Tara Fagarasului, fiind asezata de o parte si de alta a raului Olt, la jumatatea distantei dintre cele doua drumuri nationale DN Brasov - Sibiu si DN Brasov - SighisoaraCercetarile arheologice efectuate pe raza comunei Comana au demonstrat existenta unui material arheologic diversificat, constand in obiecte din ceramica si metal datate pe parcursul secolelor II si I i.e.n., caracteristice triburilor geto-dacice. Exemplificativ in acest sens este situl arheologic "Gruiu Vacarului".
Comana a fost pentru prima data atestata documentar in epoca medievala, in anul 1462, cand regele ungar Matia a daruit districtul Fagarasului cu satele Comana, Venetia, Cuciulata si Parau lui Ioan Gereb din Ungaria si urmasilor sai ca rasplata pentru meritele ce le castigase acela, ca ruda a lui Matia, pentru alegerea acestuia ca rege. Este demn de remarcat ca domeniul Comanii de Jos a apartinut nobilului roman Stefan Mailat. Documentele existente arata limpede obarsia romaneasca a familiei: "... la 1511 boierul Mailat din Comana impreuna cu fiii sai Comsa, Ioan, Negoita, Stefan, Dumitru si Nasta au parasit religia grecilor ca sa se poata inalta la nobilitatea ungara".
Stefan Mailat, boier roman din Comana de Jos a ajuns stapan feudal al Fagarasului (1528 - 1541), voievod al Transilvaniei (1534 - 1540) si primul principe roman al acesteia (1540 - 1541).
Pana in anul 1947 satele Comana de Jos, Comana de Sus, Crihalma si Ticusu Nou aveau statutul de comuna. Dupa instaurarea regimului comunist au avut loc transformari administrative, astfel in prezent este o singura comuna in componenta aratata.
Localitati componente Comuna Comana:
- Satul Comana de Jos - resedinta, pe partea stanga a raului Olt, strabatut de DJ104 Sercaia - Hoghiz;
- Satul Comana de Sus - pe partea stanga a raului Olt, la intrarea in defileul Vaii Comana;
- Satul Crihalma - pe partea dreapta a raului Olt;
- Satul Ticusu Nou - pe partea dreapta a raului Olt