Romania locurilor frumoase

Turcoaia - obiective turistice Turcoaia

Turcoaia, Judetul Tulcea

Comuna Turcoaia este situata in partea de nord-vest a judetului Tulcea, pe malul drept al Dunarii, la poalele SV ale muntilor Macin. Distanta fata de Tulcea este de 64 km si 8 km de orasul Macin. Comuna se invecineaza la nord cu teritoriul comunei Greci, la sud cu teritoriul comunei Peceneaga, la est si sud-est cu teritoriul comunei Cerna, iar la vest cu Dunarea-Bratul Macin.
Acces in localitate: DN 22, DJ 222 H.
Cu traditie (de peste 120 ani), exista activitatea de exploatare de cariere de granit, carierele de piatra de la Turcoaia fiind renumite in tara si pe plan extern pentru calitatea pietrei.
Istoric: Privind atestarea istorica a localitatii, nu sunt date concrete care ar putea atesta documentar localitatea Turcoaia. Se stie doar ca aceasta localitate se afla in imediata apropiere a localitatii Iglita, un sat de pe timpul romanilor.
Locuita in vremurile de demult de traco - geto - daci, Dobrogea, "provincia cea mai meridionala" a tarii, este primul teritoriu romanesc intrat sub stapanire romana. Aici au ramas numeroase si semnificative marturii arhelogice, una dintre ele, cetatea Troesmis. Cercetarea respectivelor vestigii ar completa imaginea formata asupra civilizatiei romane in Dobrogea, oferindu-ne totodata argumente in plus in sustinerea continuitatii romanilor pe aceste meleaguri.
Despre importanta zonei arheologice Iglita, nume disparut de pe harta localitatilor romanesti de astazi, Al. S. Stefan scria urmatoarele: "Cu o istorie complexa care acopera mai bine de un mileniu de vestigii getice preromane pana la asezarea timpurie - zona arheologica de la Iglita este fara indoiala cea mai insemnata dintre statiunile de pe malul dobrogean. Centru permanent, de-a lungul a sase secole, al unor importante corpuri de trupa si pentru doua perioade sediu de legiune, Iglita constituie un obiectiv de prim ordin, nu numai pentru istoria frontierei romane si romano - bizantine la Dunarea de Jos, dar si pentru intreaga istorie mai lunga a romanismului in provincia dintre Dunare si Mare". (Al. Simionov Stefan - Troesmis, consideratii topografice).

Localizare Turcoaia

Scrie review Turcoaia

Ai vizitat Turcoaia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii