Romania locurilor frumoase

Parcul National Piatra Craiului - obiective turistice Parcul National Piatra Craiului

Parcul National Piatra Craiului, Zone turistice

Parcul National Piatra Craiului este unul dintre cele mai atragatoare locuri din Carpatii romanesti, atat datorita reliefului cu pereti calcarosi verticali, cu creasta ce urca in medie la 2000 m, cat si faptului ca adaposteste o multitudine de specii de plante si animale cu valoare endemica pentru Carpati. Parcul National Piatra Craiului se intinde pe o suprafata de 14.800 ha si apartine administrativ la doua judete: Arges si Brasov. Acesta a fost inclus in Lista ariilor protejate din Romania. Reprezentativa zonei, devenita si simbol al Argesului, este Garofita Pietrei Craiului, o floare unica in Romania descoperita acum peste 100 de ani. Flora bogata a masivului cuprinde si alte raritati floristice, multe cu statut de monument al naturii: floarea de colt, ghintura galbena, smardarul, Papucul - Doamnei. De asemenea, dintre animalele ce traiesc in Piatra Craiului sunt ocrotite: capra neagra, rasul, corbul, vipera, cocosul de munte.

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645). Consiliul de Ministri a luat aceasta decizie "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum,ca si datorita frumusetii peisajului".

In 1938, cand rezervatia naturala a fost infiintata, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupand cca. 9894 ha. In 1952 (anul in care a fost inregistrat primul amenajament silvic pentru zona Pietrei Craiului), in jur de 17.2% din suprafata totala a masivului a fost luata in considerare pentru conservare.

In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.

Atractii turistice in Parcul National Piatra Craiului:
Principala atractie o constituie creasta calcaroasa, cu o lungime de 25km, orientata pe directia NE-SV, care atinge altitudinea maxima la Vf. La Om (Piscul Baciului) 2238m. Ea reprezinta cea mai lunga si mai inalta creasta calcaroasa din tara.

O alta atractie, in special pentru alpinisti, sunt Prapastiile Zarnestilor, in partea nordica a masivului, si Cheile Dambovitei, Dambovicioarei si ale Brusturetului, in partea sudica, cu trasee de catarare cu diferite grade de dificultate.

Pestera de la Coltii Chiliilor, care adapostea localnicii in sec XV in timpul invaziilor turcesti, alaturi de Pestera Dambovicioarei sunt cele mai vizitate pesteri din cadrul Parcului National Piatra Craiului.

Localizare Parcul National Piatra Craiului

Scrie review Parcul National Piatra Craiului

Ai vizitat Parcul National Piatra Craiului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii