Romania locurilor frumoase

Biserica ortodoxa Intrarea Maicii Domnului in Biserica (Zarnesti)

Biserica ortodoxa Intrarea Maicii Domnului in Biserica (Zarnesti), Zarnesti

Biserica ortodoxa "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" - La zece ani de la infiintarea satului se construieste aceasta biserica in anul 1779, si care este ctitoria marelui negustor roman din Brasov, Ionita Boghici. Amintim aici darzenia preotilor Bucur si Mihai, care au indrumat credinciosii in pastrarea cultului ortodox si neacceptarea unirii cu Roma si care au fost partasi la calvarul celor 60 de familii stabilite in inscriptia: "Facutu s-au aceasta sfanta biserica de dumnealui jupan Boghici, intru vecinica pomenire, anul 1779".
Negustorul brasovean a mai facut si alte donatii catre biserica, astazi mai exista patru icoane imparatesti pictate la 20 februarie 1779 de Constantin Popovici si un sfesnic de alama cu doua brate, din anul 1723. Din obiectele valoroase aduse din Tohanul Vechi de preotii Mihai si Oprea a existat o evanghelie deosebit de pretioasa, tiparita la Bucuresti la 1682, din porunca si pe cheltuiala lui Ion Serban, nepotul domnitorului Serban Basarab. Aceasta evanghelie a fost daruita initial bisericii din Tohanul Vechi de catre preotul Vasile, avand urmatoarea insemnare in alfabetul chirilic: "Anul 1720, mai 20. Cumparatura aceasta e sfinta si dumnezeiasca evanghelie de preotul Vasile si s-a daruit sfintei biserici din Tohan, la aceasta sfinta biserica, ca sa-l pomeneasca la sfinta pomenire, in veci".
Printr-o administrare chivernisita, prin donatiile unor enoriasi ca Bucur Bancila, Radutoiu, Iosif Hamzea si altii, biserica din Tohanul Nou devine bogata si infiinteaza o serie de fundatii ca: Fundatia Iosif Hamzea, in anul 1885; Fundatia Moise Mosoiu, in anul 1905; Fundatia Ilarie Plotogea, in anul 1920.
In anul 1915 autoritatile militare unguresti demonteaza clopotul bisericii si il trimite la topit.

Scrie review Biserica ortodoxa Intrarea Maicii Domnului in Biserica (Zarnesti)

Ai vizitat Biserica ortodoxa Intrarea Maicii Domnului in Biserica (Zarnesti)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii