Romania locurilor frumoase

Biserica Sfantul Nicolae a Zarnestenilor

Biserica Sfantul Nicolae a Zarnestenilor, Zarnesti

Biserica "Sfantul Nicolae" a Zarnestenilor - Monument de arta veche medievala inscris in lista de patrimoniu a Academiei Romane. Este cea mai veche biserica din oras.

"Ziditu-s-au aceasta sfanta biserica a Zernescilor....la anul 1515, spre vesnica pomenire..." (Din Actul de Pisanie)

Ctitorul Bisericii Sfantu Nicolae a Zarnestenilor este domnitorul Tarii Romanesti Neagoe Basarab care a facut aceasta danie la 1515. Din motive neelucidate pana in prezent, in pisanie este trecut alt nume: "Ziditu-s-au aceasta Sfanta Biserica a Zarnestenilor de Domnul Voivod al Tarei Romanesti: Ioan Vasile si Voivodeasa Ecaterina cu coconii lor: Constantin, Maria, Nicolae, George, Joita, Petre, Petre, Dimitrie, cu tot neamul lor. A se stii ca am dat noi aceste numite Sfintei Biserici Zernescilor, ca sa fie de pomenirea noastra si a copiilor nostri si mai ales a nu se atinge de dansele partea politiei, caci noi am dat a avea preotii datorie a ne pomeni dupa cum e legea noastra, la anul 1515 spre vesnica pomenire. Pomeneste Doamne pre raposatii robii tai...".
Marele istoric Nicolae Iorga credea ca biserica, pe locul pe care s-a construit la 1515 si mai apoi s-a reparat la 1810, vine din timpuri vechi, de la un domn roman. Se pare ca biserica initiala avea dimensiuni destul de mici. Cum numarul locuitorilor s-a marit de cca. 5 ori, dimensiunile bisericii erau improprii scopului. Spre sfarsitul secolului al XVII-lea biserica era terminata, ea fiind lipita in zona pronaosului de Paraclis. In relatarile transmise pe cale orala, batranii satului spuneau ca in urma bataliei de la 1690, de la Zarnesti, tatarii au incendiat satul, iar aici n-a mai ramas in picioare dupa acel foc parjolitor decat biserica cea noua, ale caror ziduri din caramida si piatra au ramas la locul lor. Se crede ca la inaltarea acestui locas ar fi fost intinsa o mana de ajutor, tot din partea unui voivod al Tarii Romanesti, respectiv inaintasul lui Constantin Brancoveanu, Serban Cantacuzino.
Unele danii facute acestei biserici veneau si de la autoritatile brasovene. Astfel ca la 1574 s-au dat 2 florini. In anul 1577 s-au dat de asemenea 10 florini pentru clopote. La anul 1580 biserica e inzestrata cu alte mosii provenite de la credinciosi ortodocsi.
Repararea si completarea are loc in anul 1810 la initiativa protopopului Bratu Baiul cu sprijinul locuitorilor. Cu ocazia acestei lucrari, biserica capata un plan tricane care imita Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului; tot de atunci dateaza catapeteasma si turnul mare al clopotnitei de forma patrata, cu ziduri foarte groase, anexat pe partile din spatele pronaosului. Pe frontonul principal a fost montata o placa comemorativa cu urmatoarea inscriptie: "cu ajutorul lui Dumnezeu, innoitu-s-au de al doilea aceasta sfanta biserica a Zarnestilor la anul 1810, in zilele prea inaltului imparat Frantiscus cel dintai, cu silinta si cheltuiala ctitorilor mai jos aratati: protopop Bratu Baiul, Neacsa, erei Stan Craciun, erei Ioan...".
Mai precizam ca si paraclisul ca si toata biserica au fost repictate, astfel:
- In anul 1872, Paraclisul, picturile murale fiind realizate de zugravii Alexandru, Nicolae si Pantelimon;
- In anul 1810, de catre Gavril Andronescu, de loc din partile Branului, stabilit ulterior in Zarnesti;
- In anul 1964 - 1965, lucru consemnat in inscrisul din tinda bisericii: "Zugravitu-s-a aceasta Sfanta biserica in anul mantuirii 1964 - 1965 de catre pictorul Iosif M. Vasu, ajutat de Vasile Muntean si Leca Aurel".

Mai mentionam pisania de la 1515, al carui original se afla la Academia Romana. Dupa acesta s-au facut trei copii: una la 1804 facuta de logofatul Mihail Munteanu; alta la 1881, aparainand lui Constantin Ioanoviciu, aflata la arhiva Protopopiatului din Zarnesti; ultima facuta in 1973 de catre Vasile Gaimar, odata cu hramul bisericii.
In perioada 1992 - 1995 s-au facut reparatii la toata biserica, inlocuidu-se complet acoperisul si tencuiala exterioara, instalatia electrica, dotandu-se cu paratraznet. A fost confectionat sistemul de asigurare la ferestre si au fost dublate ferestrele, a fost reparata podeaua si s-a realizat drenarea exterioara.
Aceasta biserica a intrat in patrimoniul national ca a treia biserica din piatra construita in Tara Barsei. In anul 2015 Biserica Sf. Nicolae din Zarnesti va avea 500 de ani de atestare documentara.

Scrie review Biserica Sfantul Nicolae a Zarnestenilor

Ai vizitat Biserica Sfantul Nicolae a Zarnestenilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii