Romania locurilor frumoase

Judetul Dolj - obiective turistice Judetul Dolj

Judetul Dolj, Judete Romania

Judetul Dolj are 3,1% din teritoriul Romaniei (suprafata de 7.414 km2), fiind al VII-lea judet ca marime al tarii. Fluviul Dunarea strabate partea de sud a judetului pe o distanta de 150 km, formand totodata granita cu Bulgaria.

Judetul Dolj cuprinde 3 municipii, 4 orase si 103 comune.

Doljul este invecinat cu judetele: Mehedinti la vest, Gorj si Valcea la nord, Olt la est si fluviul Dunarea la sud, pe o lungime de circa 150 km, distanta ce constituie o parte din granita naturala a Romaniei cu Bulgaria.

Cea dintai mentiune documentara a judetului dateaza din anul 1444, sub denumirea de Judetul de Balta - asezat in Campia Dunarii - si care se intindea de la Balta Blahnita - astazi in judetul Mehedinti -, pana la cea de la actuala comuna doljeana Bistret. intr-un document - datat 1 iunie 1475 - este mentionat orasul Craiova, actuala resedinta a judetului Dolj.

Cercetari mai recente au relevat insa ca pentru prima oara asezarea medievala figureaza sub denumirea latina Ponsiona - pod peste Jiu -, intr-o harta alcatuita in preajma bataliei de la Nicopole (1396), inclusa intr-un manuscris ce se pastreaza la Biblioteca Nationala de la Paris. Tot in aceasta perioada se pun bazele marii Banii a Olteniei, cu sediul la Craiova, cea mai importanta institutie feudala dupa cea a domniei.

Localizare Judetul Dolj

Scrie review Judetul Dolj

Ai vizitat Judetul Dolj? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii