Romania locurilor frumoase

Cumicitul fetelor

Cumicitul fetelor, Judetul Dolj

Cumicitul fetelor - Urzicuta, in preajma Pastelui

Este un obicei unic, legat de sarbatoarea Pastelui.
Se practica doar in localitatea Urzicuta, judetul Dolj, in Duminica Floriilor.
Grupuri de fetite neprihanite (5 - 14 ani) merg in dimineata de Duminica Floriilor la o apa curgatoare (aici "la balta") pentru "a se cumici".
Cu o zi inainte (sambata) fiecare fetita isi pregateste un colacel impletit cu care merge a doua zi la apa amintita. Aici fetitele rup o bucatica din colacel pe care o leaga cu o sfaora de culori diferite ca fiecare sa-si recunoasca bucatica. Toate aceste bucati sunt asezate pe o scandura care se scufunda de-a latul apei curgatoare de o batrana a satului. Se fixeaza o distanta in aval, la 4-5 m de scandurica pentru a putea fi stabilita castigatoarea. Dupa ce scandura este scufundata bucatile de colac plutesc in josul apei. Fetita a carei bucatica soseste prima la punctul stabilit este numita "nasa". Acum toate fetele merg la nasa acasa unde este consumat restul de colac sub forma de papara. Papara este un amestec de colac cu zahar peste care se toarna apa. Dupa ce mananca papara fetele pleaca fiecare la casa lor, iar pana la Pasti nu mai au voie sa vorbeasca intre ele sau sa se mai joace impreuna (aceasta fiind si Saptamana Patimilor lui Iisus Hristos).
In Duminica Pastelui fetitele vin cu "plocon" la nasa aleasa cu o saptamana inainte: paine, carne, oua rosii, limonada, prajituri si petrec impreuna cu aceasta.
Este si acesta un respect adus jertfei lui Hristos pentru mantuirea omenirii.

Scrie review Cumicitul fetelor

Ai vizitat Cumicitul fetelor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii