Harsova - obiective turistice Harsova
Harsova, Judetul Constanta
Orasul Harsova este asezat in partea de Nord-Vest a judetului Constanta, pe malul drept al fluviului Dunarea la 10 Km de confluenta Dunarii cu bratul Borcea.Distanta care il desparte de resedinta de judet, orasul Constanta, este de 85 Km. La 100 Km spre Nord-Est se afla orasul Tulcea, la aproximativ 100 Km spre Nord-Vest se afla orasul Braila iar la 60 Km spre Vest se afla orasul Slobozia.
Se invecineaza la Nord si Est cu teritoriul comunei Ciobanu, la Sud-Est cu teritoriul comunei Horia, la Sud cu fluviul Dunarea (pe malul stang fiind Insula Ialomitei), la Vest cu fluviul Dunarea (pe malul opus fiind Insula Mare a Brailei). Suprafata teritoriului este de 10.902 ha.
Orasul are in componenta sa 2 localitati, orasul propriu-zis si satul Vadu-Oii, situat la 10 Km Nord-Vest in imediata apropiere a podului rutier Giurgeni - Vadu-Oii.
Istoric: Putine sunt locurile din Dobrogea - acest tinut incarcat de istorie - care sa prezinte o dezvoltare istorica continua, din neolitic si pana in prezent, cum intalnim la Harsova.
Cercetarile arheologice au scos la iveala urme materiale care pun in lumina o convietuire neintrerupta de comunitati umane a caror zone incep in paleoliticul superior. Cel mai bine reprezentate sunt culturile neolitice care se deruleaza aproape didactic in straturile tell-ului de la Harsova si care reprezinta unul dintre cele mai importante centre arheologice specifice acestei perioade, nu numai din Dobrogea ci si din tara.
Desi nu la fel de bine reprezentate, culturile materiale apartinand epocii metalelor isi fac prezenta in perimetrul orasului Harsova prin citeva vestigii arheologice (unelte, arme, morminte) fiind suficiente in sustinerea ipotezei unei continuitati neintrerupte pe aceasta vatra. Creatorii acestor culturi sunt geto-dacii, stramosii directi ai poporului roman, una din cele mai puternice forte politico-militare ale lumii vechi.
Intemeierea cetatilor grecesti pe malul vestic al Pontului Euxim avea sa influenteze pozitiv dezvoltarea economico - sociala a getilor din Dobrogea prin permanentul contact ce a facilitat schimburi materiale si culturale intre civilizatia elena - cea mai dezvoltata in acea vreme - si cea getica in plin proces de afirmare.
Pentru Harsova, perioada greco - elenista este reprezentata de existenta a cetatii Histria care falicita difuzarea produselor grecesti in tinuturile getice din stanga Dunarii.
Cucerirea Dobrogei de catre romani avea sa confere noi dimensiuni acestor locuri. Cu spiritul lor practic, romanii si-au dat seama inca de la inceput de importanta strategica a acestor locuri si, in vremea lui Traian sau poate mai devreme, a fost durata din piatra si caramida o puternica cetate fortificata, pe locul in care va fi existat mai inainte cea getica, cunoscuta sub numele de Carsium - in prezent orasul Harsova.