Romania locurilor frumoase

Muzeul Carsium

Muzeul Carsium, Harsova

Dascalul a mostenit dragostea pentru antichitati de la tatal sau, Ioan Cotovu, intemeietorul scolii de stat din localitate. Muzeul este deschis impreuna cu scoala la 1 mai 1904 in prezenta Regelui Carol I, a Reginei Elisabeta, Principelui Ferdinand, Principesei Maria, aflati, impreuna cu alti membri ai Familiei Regale si Guvernului, in excursie pe Dunare. Toti au semnat, cu aceasta ocazie, in "Cartea de Aur" a Muzeului Regional al Dobrogei, cum s-a numit institutia la vremea respectiva. in timpul primului razboi mondial, muzeul este distrus in intregime. Este reorganizat si inaugurat oficial, pentru a doua oara, de aceasta data in locuinta personala a directorului scolii, la 29 mai 1926, de Regele Ferdinand si Regina Maria.
In primii ani ai regimului comunist este desfiintat, piesele arheologice sunt duse la muzeul din Constanta, iar colectiile de arta, etnografica, geologica, fotografica, sunt imprastiate. Dupa 1975 a fost reluata ideea reinfiintarii muzeului de la Harsova si pe masura ce au inceput cercetarile, in asezarea neolitica, in anul 1985, in necropolele, asezarea civila ori fortificatiile antice, in anii 1987 - 1989 si mai ales dupa 1993, ca urmare a cantitatii uriase de materiale arheologice de importanta exceptionala, aceasta a devenit o necesitate imperioasa.
Pentru reorganizarea muzeului, autoritatile locale au pus la dispozitie, in anul 2000, actuala cladire care a fost amenajata. Dupa incheierea lucrarilor, in anul 2005 Ministerul Culturii si Cultelor a avizat functionarea Muzeului Carsium ca sectie a Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. La 1 februarie 2006 muzeul este deschis publicului iar la 20 aprilie este inaugurat de Regele Mihai si Regina Ana. Muzeul ilustreaza, prin cele mai reprezentative descoperiri de la Harsova si imprejurimi, dezvoltarea civilizatiei materiale si spirituale din spatiul dunarean, din neolitic pana la inceputul epocii moderne.
Sunt expuse piese cu valoare deosebita, unele prezentate in expozitii internationale sau nationale, tipice culturilor neolitice (Hamangia, Gumelnita), culturii epocii metalelor, dezvoltarii civilizatiei romane, romano-bizantine si medievale la Dunarea de Jos.

Localizare Muzeul Carsium

Scrie review Muzeul Carsium

Ai vizitat Muzeul Carsium? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii